Nissan zanikal govorice: športni Z ostaja!

23. 1. 2018 | Jure Šujica
Deli

Možnost, da bi pod to oznako pričeli izdelovati SUV-e, je izključena, večja pa je verjetnost, da bo novi kupe močnejši in dražji.

Nissan je bil v sedemdesetih, osemdesetih ter večjem delu devetdesetih let prejšnjega stoletja eden izmed japonskih proizvajalcev – skupaj z Mitsubishijem, Mazdo in Toyoto – ki so svetu predstavili kopico lahkih športnih kupejev. Z dostopno ceno in dobrimi voznimi lastnostmi so navduševali javnost, malo manj pa uveljavljene evropske in ameriške znamke. Po kratki odsotnosti pa je bil ravno Nissan tisti, ki je z modelom 350Z leta 2002 začel obujati ta razred vozil. A medtem, ko se zadnja leta počasi prebuja tudi konkurenca (Toyota GT86, Subaru BRZ in tako dalje), se zdi, da je Nissan kar nekoliko zaspal.

Če pogledamo nekoliko bolj podrobno: zgoraj omenjeni model 350Z je leta 2009 doživel evolucijo v podobi modela 370Z, ki pa vse do danes ni doživel nobene resne prenove niti naslednika. A strah pred tem, da bi Nissan serijo športnih avtomobilov Z ukinil, je odveč. Po besedah Michaela Bunceja, podpredsednika oddelka za načrtovanje pri Nissanu v Severni Ameriki, naj bi namreč pri podjetju aktivno razmišljali o tem, kakšna bo prihodnost serije, že sedaj pa je jasno, da ukinitev ne pride v poštev.

Konkurenca ga prehiteva po vseh straneh

Ali je torej mogoče, da bi serijo Z po zgledu Mitsubishija Eclipsa (Crossa) iz športnega kupeja preobrazili v športnega terenca? Nissan je že pred časom zanikal tudi to možnost, saj načrtuje obdržati tako klasične limuzine in športne avtomobile tudi v prihodnosti. Obstaja pa velika verjetnost, da bo novi model serije Z nekoliko dražji, kot na primer zgoraj omenjena Toyota GT86, kar pomeni, da bi avtomobil najverjetneje konkuriral težko pričakovani Toyoti Supri in BMW-ju Z4.

Nadgradnja serije Z v smislu večje moči (in cene) bi lahko bila tudi odgovor na prodajne rezultate v ZDA. Medtem, ko je Nissan pred desetletji s prihodom v Severno Ameriko povzročil strah med lokalnimi avtomobilskimi proizvajalci, le-ti pri svojih športnih avtomobilih, kot so Ford Mustang, Chevrolete Camaro in Dodge Challenger na domačem trgu zadnja leta beležijo tudi 10- in večkrat višje prodajne številke.

Jure Šujica
foto: Nissan

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"