Nissan Leaf se je s Poljske uspešno pripeljal na Japonsko

28. 8. 2018
Deli

Poljski polarni raziskovalec Marek Kaminski, ki je med drugim stal na obeh zemeljskih polih, je uspešno opravil še eno pustolovščino: s Poljske se je namreč po 16.000 kilometrih vožnje z električnim Nissanom Leafom pripeljal na Japonsko.

Kaminski se je na pustolovsko vožnjo pod motom #No Trace Expedition, torej odprava brez izpustov, odpravil iz Zakopan na Poljskem in po 16.000 kilometrov dolgi vožnji v zelo različnih vremenskih razmerah skozi osem držav na dveh celinah prispel na Japonsko. Med potjo se je peljal skozi Litvo, Belorusijo, Rusijo, Mongolijo, Kitajsko in Južno Korejo.

Kaminski je s svojo vožnjo poskusil odpraviti tudi dvome o uporabnosti električnega avtomobila na takšnih pustolovščinah. Čeprav je ponekod v Rusiji moral za polnjenje avtomobila uporabiti nenavadne metode, je bil na poti uspešen in na koncu poti povedal: "Zame namen tega potovanja ni bil le priti na cilj, ampak tudi narediti majhno, a genialno spremembo, ki pomeni večjo trajnostno naravnanost. Leaf je bil ves čas zanesljiv partner – v ruskih divjinah, na mongolskem pesku ali sredi vrveža na tokijskih ulicah. Avtomobil in njegove funkcije, kot je ProPilot, so v težkih voznih razmerah neverjetno zmogljivi. Tudi v oddaljenih območjih s slabo infrastrukturo smo Leafa lahko napolnili in se vozili z njim. Leaf mi je dal priložnost, da se držim svojih zaobljub in potujem brez sledi, zato upam, da je to korak na poti k trajnostni mobilnosti."

Popotniku pa enosmerna vožnja na Japonsko očitno ni bila dovolj, saj se bo z istim avtomobilom z Japonske po kopnem odpravil nazaj na Poljsko.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja