Nissan Micra ima nova motorja

29. 1. 2019
Deli

Nissan je namenil osvežitev svojemu najmanjšemu evropskemu modelu Micri, ki je dobila dva nova motorja, nov samodejni menjalnik in nadgrajeni infozabavni sistem.

Prvi motor je povsem nov 1,0-litrski trivaljnik IG-T 100, ki je v osnovi na voljo v kombinaciji s prav tako izboljšanim petstopenjskim ročnim menjalnikom in nadomešča dosedanji 0,9-litrski trivaljnik z močjo 90 'konjev'. Ustreza merilom Euro6d-Temp in razvija deset 'konjev' in deset kilovatov več od predhodnika, hkrati pa v zrak izpušča od 13 do 15 gramov manj ogljikovega dioksida. Prirastek v moči se pozna predvsem v boljši odzivnosti motorja in bliskovitejših pospeških, pa tudi v bolj mirnem in tišjem delovanju.

Motor IG-T 100 bo na voljo tudi z neskončnostopenjskim menjalnikom Xtronic, ki mu tehnologija D-step v primerjavi s konvencionalnimi menjalniki CVT omogoča bolj prefinjen prenos moči na cesto. Menjalnik se s hitrejšim spreminjanjem prestavnega razmerja hitreje odziva predvsem na nenadno dodajanje plina, kar prinaša lažje prehitevalne manevre in večjo odzivnost avtomobila v mestnem prometu.

Drugi novi motor je litrski trivaljnik DIG-T 117, ki deluje v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, gre pa za motor, ki sta ga ob 1,3-litrskem bencinskem motorju, ki poganja Qashqaia, v sodelovanju razvila skupina Renault-Nissan-Mitsubishi in Daimler. Kot pravi njegovo ime, motor razvija moč 117 'konjev', poleg tega pa tudi navor 180 njutonmetrov z 'overboostom' 20 njutonmetrov, kar mu omogoča pospešek v 9,9 sekunde do 100 kilometrov na uro. Ker gre torej za 'blago športno' različico Micre, je nekoliko izboljšano tudi podvozje, volan je natančnejši, dno pa je bliže tlom.

V Micri je po novem na voljo tudi infozabavni sistem NissanConnect, ki ga je Micra prevzela od drugih Nissanovih modelov in, kot pravijo pri Nissanu, povečuje povezanost voznika z avtomobilom. Omogoča lahko integracijo pametnega telefona v sistem, možnosti softverskih nadgradenj, nalaganja zemljevidov 'Over the Air' ter spremljanje aktualnih prometnih situacij s pomočjo vmesnika 'TomTom Premium Traffic'. V sistem se vstopa preko 7-palčnega za dotik občutljivega zaslona ali govorno, možna pa je tudi vrsta osebnih prilagoditev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja