Nissan Navara za reševalce

27. 9. 2016
Deli

Nissan je na salonu gospodarskih vozil v Hannovru predstavil Navaro EnGuard, študijo reševalnega poltovornjaka za vse terene s prototipom prenosne baterije za električna vozila.

Nissan Navara EnGuard je zasnovan na različici Navare z dvojno kabino in opremo Tekna, a so mu dodali številne oblikovne dodatke in dodatke za povečanje zmogljivosti. Dodali so mu tudi opremo, ki jo potrebujejo reševalci na terenu, med katero je tudi dron za opazovanje okolice, iskanje ponesrečencev in določanje potencialnih tveganj, ki čakajo reševalce . 'Pilot' ga upravlja s pomočjo zaslona, na katerem si lahko tudi ogleda posnetke in je del sklopa opreme, ki so ga vgradili v keson.

Na študiji je Nissan predstavil tudi prenosni baterijski sklop, ki je zasnovan na tehnologiji, ki jo poznamo iz Leafa in e-NV200. V avtomobil sta vgrajena dva baterijska sklopa, ki se na avtomobilu neprestano napajata s pomočjo Navarinega 2,3-litrskega turbodizelskega motorja. Vsak razpolaga z močjo 2 kilovatov, vanj pa je vgrajenih sedem baterijskih modulov. Opremljena sta tudi z dvema polnilnima priključkoma in petimi vtičnicami za opremo, oblikovali pa so ju tako, da omogočata lahko prenašanje in namesto bencinskih generatorjev služita za napajanje električnega reševalnega orodja. Ker so brez emisij in vnetljivega goriva je baterijska modula mogoče uporabiti tudi v zaprtih prostorih ali podzemnih jamah.

Študiji so namenili tudi za 50 milimetrov večjo oddaljenost dna od tal in dodatno zaščito karoserije, močno 360-stopinjsko led osvetlitev z modrimi stroboskopskimi intervencijskimi lučmi na vogalih avtomobila, za večjo vidnost pa so poskrbeli tudi s fluorescenčno zeleno barvo na kolesnih obročih in pragovih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja