Nissan predstavlja sistem za avtonomno vožnjo

15. 7. 2016
Deli

Nissan je v novem limuzinskem kombiju Sereni, ki bo na ceste zapeljal avgusta, kot prvi japonski proizvajalec avtomobilov predstavil sistem za avtonomno vožnjo z imenom ProPILOT.

Nissan je tehnologijo ProPILOT zasnoval za avtonomno vožnjo po enem pasu na avtocesti, omogoča pa popolnoma samodejno krmiljenje, pospeševanje in zaviranje avtomobila. Deluje na osnovi tehnologije za obdelavo slik, s katero analizira cestne in prometne razmere in na njihovi osnovi natančno upravlja avtomobil, tako da uporabnikom omogoči povsem naraven občutek vožnje med dolgimi vožnjami in v gostem prometu na avtocestah. Uporaba sistema je prijazna za uporabnika, saj ga ta preprosto vklopi ali izklopi s stikalom na volanskem obroču, vmesnik za avtonomno vožnjo pa na zaslonu prikazuje njegovo delovanje.

Sistem za obdelavo slik podatke dobi iz mono kamere, ki s pomočjo tridimenzionalne globine prepoznava vozila pred seboj in prometne znake in jim prilagaja vožnjo. Ko je ProPILOT vklopljen, samodejno nadzoruje razdaljo do vozila pred seboj, vozi po sredini voznega pasu in se pri tem drži razpona hitrosti, ki ga pred tem nastavi voznik. Po potrebi tudi samodejno zavre in ustavi avtomobil.

Nissan Serena je sicer le prvi avtomobil, ki bo opremljen s sistemom ProPILOT, saj bodo tega začeli vgrajevati tudi v druge modele, med njimi leta 2017 tudi v Nissan Qashqai za evropski trg. Za leto 2018 načrtujejo tudi tehnologijo za vožnjo po več avtocestnih pasovih in menjavo le teh, leta 2020 pa bodo predvidoma predstavili sistem za avtonomno vožnjo po mestnih ulicah in križiščih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja