Nissan Qashqai se ponovno rojeva

8. 11. 2013
Deli

Nissan je predstavil svoj drugi rod Qashqaia, križanca, s katerim so pred sedmimi leti prvič začeli pisati novo zgodbo te japonske znamke. Prvi Qashqai je našel novo tržno priložnost in postal prvi križanec, ki je dosegel velik prodajni uspeh v Evropi.

Z drugim rodom se Qashqai v svoji usmeritvi ne spreminja veliko, tudi oblikovno seveda ni takšna revolucionarna sprememba za Nissan, kot je bil prvi. Oblikovan kot evolucija prvega rodu z novo značilno masko in 'bumerangasto' obliko dnevnih luči (LED) bo spet privabljal. Sicer se oblikovno ni veliko spremenil, je dva centimetra širši, 4,9 centimetra daljši, 1,5 centimetra nižji kot predhodnik.

Pod pločevino pa je veliko sprememb. Qashqai je prvi avtomobil zveze Renault-Nissan, ki bo zasnovan na novi platformi (CMF). Motorna paleta ostaja podobna kot do zdaj, pri bencinskih sta na voljo 1,2-litrski trivaljnik, večji je 1,5-litrski štirivaljnik. Prvi bo imel motor s 85 kW (115 'konji'), drugi je s 110 kW (150 'konji') močnejši. Pri dizlih bosta na voljo 1,5-litrski dCi (81 kW/110 'konj') in 1,6-litrski dCi (96 kW/130 'konj').

Qashqaia bodo v nekaterih evropskih državah začeli prodajati že januarja prihodnje leto, k nam pride verjetno aprila 2014.

Qashqai bo odslej na voljo le v petsedežni različici, tisti, ki iščejo več prostora (za do sedem potnikov), pa si bodo lahko omislili novega X-Traila, ki je tudi oblikovno zelo soroden Qashqaiu.