Nissan ukinja proizvodnjo dizlov

8. 5. 2018 | Jure Šujica
Deli

Postopek ukinjanja bo trajal dlje časa, 'izpad dohodka' pa naj bi Nissan nadomestil z večjim številom prodanih hibridov.

Japonski avtomobilski proizvajalci še naprej nadaljujejo postopek umikanja dizelskih agregatov iz svojih avtomobilov. Potem ko je ta ukrep napovedala Toyota, proizvodnjo pa naj bi počasi nehal tudi Subaru, bo zdaj zaradi vse manjšega povpraševanja po dizelskih motorjih njenemu zgledu sledil še Nissan. Po poročanju tiskovne agencije Reuters naj bi omenjeni ukrep izvedli postopoma, v kakšnem časovnem obdobju, pa za zdaj še ni znano.

»Tako kot drugi avtomobilski proizvajalci tudi sami opažamo vztrajen padec zanimanja za dizelske motorje, kar pa ne pomeni, da se bo prodaja v nekem trenutku nenadoma ustavila. V tem trenutku tako lahko potrdimo, da bodo kupcem, ki si tega želijo, dizelski pogonski sklopi v Nissanovih avtomobilih na voljo še lep čas,« je za tiskovno agencijo sporočila Nissanova predstavnica za stike z javnostmi.

Sledila bodo tudi odpuščanja

Padec zanimanja za dizle se je začel po izbruhu afere s škodljivimi izpusti leta 2015, zanimanje za avtomobile z dizelskimi motorji pa je zadnje čase po dolgih letih prevlade na trgu spet manjše kot za avtomobile s pogonom na bencin. Še posebej očiten je bil ta padec pretekli mesec v Veliki Britaniji, sicer drugem največjem evropskem trgu po številu prodanih avtomobilov, ki pa je tudi sicer v prvem četrtletju letos zabeležil občutno nižjo prodajo novih vozil v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Pri Nissanu ob napovedanih ukrepih dodajajo, da bodo na račun počasnega upada zanimanja za dizle te nadomestili z večjim številom prodanih vozil, opremljenih s hibridnimi motorji. Kljub temu pa bo preskok pomenil precejšen šok za podjetje in njegove delavce. Nissan naj bi se namreč že pripravljal na odpuščanja. Po prvih napovedih naj bi tako v prihodnjih mesecih delo izgubilo več 100 delavcev, zaposlenih v sicer največji britanski avtomobilski tovarni v Sunderlandu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja