Nova akcija AVP, tokrat pod drobnogledom kolesarji

6. 5. 2019 | Jure Šujica
Deli
Nova akcija AVP, tokrat pod drobnogledom kolesarji (foto: Profimedia)
Profimedia

Poostren nadzor bo celo nekoliko daljši kot sicer, saj bo potekal vse do konca meseca.

Čeprav vreme minuli vikend ni bilo ravno najprimernejše za kolesarjenje, pa so konec aprila in prvomajski prazniki ter spremljajoči sončni žarki na plan že privabili prve rekreativne kolesarje, ki so se pridružili tistim, ki kolo v mestnih središčih uporabljajo za pot v službo in vsakodnevne opravke. Ti so pogosto celo hitrejši od avtomobilov in javnega prometa, a ob tem pogosto trpi njihova varnost, tako zaradi slabe opreme kakor tudi neupoštevanja cestnoprometnih predpisov.

Število smrtnih žrtev med kolesarji in delež nesreč, v katerih so udeleženi kolesarji, sicer kljub njihovemu porastu v prometu upada in je tako doseglo najnižjo točko v zadnjih 27 letih. A rezultat je na drugi strani morda nekoliko presenetljiv, saj je raziskava Agencije za varnost prometa pred dvema letoma pokazala, da so kar tri četrtine kolesarjev na cesti izvajale manjše prekrške, ena četrtina pa večje, pri čemer so najpogostejši prekrški neupoštevanje rdeče luči na semaforju, vožnja v nasprotno smer in uporaba mobilnega telefona med vožnjo, ki je tako kot v avtomobilu prepovedana.

Vzgoja že z najmlajšimi

Na Agenciji za varnost prometa sicer pozdravljajo uporabo koles in kolesarjenja, hkrati pa pozivajo k varnemu kolesarjenju v mestu in na primestnih cestah. K temu namreč ne spada le upoštevanje cestnoprometnih predpisov, temveč tudi uporaba zaščitne opreme, kamor v prvi vrsti spada ustrezno velika in pritrjena kolesarska čelada, ki je za otroke in mladostnike sicer obvezna.

Aktivnosti, ki jih bo AVP v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport pripravila v prihodnjih tednih, bodo v veliki meri namenjene šolarjem. Ne nazadnje se bo 25. maja v Ljubljani zgodilo zaključno dejanje letošnje 28. izvedbe tekmovanja 'Kaj veš o prometu?', ob tem pa bo agencija lokalnim svetom za preventivo in vzgojo podelila 15 kolesarskih spretnostnih poligonov, namenjenih usposabljanju otrok za vožnjo kolesa.

Vseeno pa bo nekaj pozornosti namenjene starejšim kolesarjem. Vse do 31. maja bodo tako policisti in mestno redarstvo po slovenskih občinah opravljali poostren nadzor nad vsemi kolesarji, pozornost pa bo ob tem namenjena tudi voznikom motornih vozil.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja