Nova Octavia RS od julija!

5. 6. 2013
Deli

Najhitrejša Škoda je postala še hitrejša, saj je nova generacija Octavie sedaj dobila tudi novo različico RS - tudi v dizelski izvedbi.

Nova Octavia RS bo na voljo tako v petvratni kot v karavanski različici. Kupci bodo lahko izbirali tudi med dvema motorjema: v tisti 'pravi' RS je seveda dvolitrski TFSI s 162 kilovati oziroma 220 'konji', tistim varčnim pa je namenjena RS 2.0 TDI, ki zmore 135 kilovatov oziroma 184 'konjev'.

Bencinska Octavia RS do 100 kilometrov na uro pospeši v 6,8 sekunde in doseže 248 kilometrov na uro največje hitrosti, dizelska 'pol-RS' pa v (za tak avto precej dolgih) 8,1 sekunde, njena največja hitrost pa je 232 kilometrov na uro (z ročnim menjalnikom).

Oba motorja sta poleg šeststopenjskega ročnega menjalnika na voljo tudi s šeststopenjskim dvosklopčnim DSG, sistem Start-Stop je serijski, podvozje pa je 12 milimetrov (pri karavanu 13) nižje od standardnega, seveda pa je tudi opazno čvrstejše. V serijsko opremo spada tudi elektronska zapora diferenciala XDS, zadnje luči so serijsko v LED tehnologiji, spredaj pa cesto osvetljujejo serijski biksenoni z dnevnimi LED lučmi.

Gume so serijsko 18-palčne, mogoče pa si je omiliti tudi za številko večje, športni sedeži so novi, Octavia RS pa premore tudi kup elektronski varnostnih pomagal: sistem za samodejno zaviranje Front Assistant s samodejnim zaviranjem pri mestnih hitrostih, pa sistem MCB, ki v primeru več trčen samodejno zavira avto do ustavitve (tudi., če voznik tega ne bi mogle storiti), aktivni tempomat, samodejno parkiranje, pametni ključ KESSY ...

Novo Octavio RS bodo uradno predstavili 10. julija na Festivalu hitrosti v Goodwoodu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja