Nova Opel Corsa

9. 7. 2014
Deli

Opel Corsa je eden pomembnejših Oplovih avtomobilov, saj trenutno skupaj z Astro obsega več kot polovico vse Oplove prodaje.

Opel z novo Corso ne ponuja zgolj oblikovne prenove, saj je prenova zajela tudi motorje in menjalnike. Oblikovno sledi malčku Adamu, a ne ponuja toliko možnosti individualne izbire različnih 'modnih' dodatkov. Pri Oplu namreč želijo, da to ostane Adamov primat. Tudi oblikovno so pri Oplu želeli, da je nova Corsa resnejša kot Adam.

Trivratna Corsa bo skušala prepričati z dinamičnostjo in se oblikovno naslanja tudi na večjo sestro Astro GTC, medtem ko bo petvratna Corsa razvajala z vsestransko uporabnostjo. Izboljšana je zvočna izolacija, s čimer je izboljšano počutje potnikov v kabini.

Novi, peti generaciji Oplove Corse so poleg novih motorjev, novega volanskega mehanizma in novega podvozja namenili tudi nove menjalnike. Prenovljena oziroma nova sta tako ročni kot samodejni menjalnik, oba se ponašata s šestimi prestavami.

Tudi pri Oplu se seveda niso ognili downsizingu oziroma zmanjšanju prostornin motorja, in sicer bo glavni adut litrski 'motorček'  z 90 in 115 'konji'. Med bencinske motorje nove Corse sodi tudi novi 1,4-litrski motor s turbinskim polnilnikom največje moči 74 kW/100 KM in največjega navora 200 Nm. Družbo mu delata še 1,2 in 1,4-litrska motorja, s sestavo izpušnih plinov skladna z merili Euro 6. Bolj rafiniran in prav tako skladen z merili Euro 6 je na dizelski strani ponudbe tudi motor 1.3 CDTI največje moči 55 kW/75 KM, oziroma 70 kW/95 KM. Ob prihodu na trg bo najbolj gospodaren motor Corse prav dizel z največjo močjo 70 kW/95 KM, s petstopenjskim menjalnikom, sistemom Start/Stop in z izpustom le 89 g CO2/km. Družbo mu bodo kmalu po prihodu na trg nove Corse, že prihodnjo pomlad, delali še drugi posebej gospodarni motorji.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja