Novi Avto magazin: Razkrivamo novo Astro, vozili smo Audi RS 5 TDI s 385 'konji'

21. 8. 2014
Deli

V novi številki Avto magazina razkrivamo Opel Astro z letnico 2016, superšportnega Porscheja 911 GT3 RS, predstavljamo sedem prihajajočih Volkswagnovih križancev in pišemo, kako se čuti 750 Nm navora izza volana Audija RS 5 TDI.

Najpomembnejši model za uspešen Oplov preobrat bo na večino evropskih trgov prišel decembra letos ali januarja 2015, to bo na kratko že predstavljena Corsa. A za celotno delovanje podjetja je veliko pomembnejši model naslednik Astre. Razkrivamo.

Tomaž Porekar pravi, da je RS 5 Coupe kar primerno domovanje za novi motor, za katerega lahko mirno trdimo, da je pritaknjeni štirikolesni pogon nuja. Največja hitrost več kot 280 km/h in pospešek od 0 do 100 km/h v samo štirih sekundah navdušita – sploh za turbodizel! Vozili smo.

Pri Volkswagnu ne spijo na lovorikah, saj bodo do leta 2017 predstavili kar sedem križancev: Taiguna, T-Roca, Tiguana, Tiguana CC (Cross Coupe), Tiguana XL (Cross Blue), Touarega CC in Touarega XL. Aktualno.

Oznaka Cross pri avtomobilih ponavadi pomeni malce višje in trpežnejše podvozje z nekaj dodatne plastike na karoseriji. Pri Citroënu C5 HDi 160 CrossTourer Exclusive ni nič drugače, čeprav moramo pohvaliti še serijsko hidroaktivo vzmetenje. Kratki test.

Pri Renaultu Meganu Berline TCe 130 Energy GT Line smo napisali, da je to kar mali RS. 1,2-litrski turbomotor in športna oprema GT Line mu res pristajata! Kratki test.

V uredništvu imamo na podaljšanem testu kar dva varčneža: Toyoto Prius Plug-In Hybrid Executive in Škodo Octavio 1.6 TDI (81 kW) Greenline. Za oba smo napisali, da podirata rekorde pri našem normnem testu. Vas zanima, koliko smo porabili na 100 kilometrov pri umirjeni vožnji? Podaljšani test.

Švicar Tiziano Riva je s formulo F3000 zmagal na naši gorski dirki na Lučine. Če poznate progo od Todraža do Lučin, potem veste, da je vmes kar nekaj 180-stopinjskih ovinkov, toda vseeno je bila povprečna hitrost zmagovalca kar 113 km/h. Sline mnogih gledalcev so se cedile še nad 770-'konjskim' Audijem Quattrom S1 in navitimi Lancerji ter Deltami. Lanski zmagovalec je imel obilo smole, naš državni prvak pa je iz Italije pripeljal zmogljivejši dirkalnik. Šport.

Ali ste vedeli, da so naši mladci nastopali na svetovnem prvenstvu 2014 FIM Junior Motocross v belgijskem Linereuxu? Fotoreportaža.

Čeprav ljubljenec gledalcev Marc Marquez na VN Češke prvič letos ni zmagal, je bilo dogajanje (tudi zakulisno, o katerem prav tako pišemo) več kot burno. Član slovenske smučarske ekipe Rok Perko je po obisku dirke v kratkem intervjuju dejal, da so dirkači vesoljci. Šport.

Novi Avto magazin 18/2014 je že v prodaji!

Naslednja številka, 19/2014, izide 4. septembra 2014. Na revijo se lahko naročite tudi prek spleta.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja