Novi avtomobili 2009 (2. del)

15. 1. 2009
Deli

V drugem delu o avtomobilskih novostih v letu 2009 predstavljamo proizvajalce Cadillac, Citroën, Chevrolet, Chrysler, Corvette, Dacia in Ferrari.

Cadillac

Cadillacovo leto 2009 bo kar razburljivo. V Evropo prihajajo hibridni Escalade, ki pripomore k varčnejši vožnji, CTS-V in CTS Sport Wagon. CTS-V je najzmogljivejša limuzina CTS s kar 556-'konjskim' motorjem iz Corvette ZR1. Pogon je speljan na zadnji kolesi, s pospeškom manj kot pet sekund od 0 do 100 kilometrov na uro pa se uvršča med najzmogljivejše serijske limuzine na svetu. Njen kombijevski brat CTS Sport Wagon je bolj umirjen, a s 3, 6-litrskim motorjem V6 nikakor ne podhranjen. V letu 2009 naj bi Cadillac začel prodajati tudi 2, 9-litrskega dizla s 186 kilovati. Konec leta 2009 naj bi bil v Evropi na prodaj tudi sestrski model Saaba 9-4X, imenovan Cadillac SRX. Tekmec BMW-ja X3 bo imel pet sedežev in nov trilitrski motor V6.

Citroën

Francozi bodo leto 2009 namenili širjenju družine limuzinskih kombijev. Ob Nema bo zapeljal C3 Picasso z običajno odpirajočimi se bočnimi vrati, ki bo ponujal zatočišče petim potnikom, ter 1, 6-litrskim bencinskim in dizelskim motorjem. Na slovenskem trgu malčka pričakujemo marca, ko bo 4, 1 metra dolgo vozilo razvajalo predvsem ljubitelje prostornih malčkov. Prtljažnik igrivo oblikovanega tekmeca Oplovi Merivi je velik od 385 do 1.506 litrov. Morda bodo pri Citroënu konec leta 2009 predstavili novega C2, C3 pa naj bi pokazali v letu 2010. V letu 2009 se bodo Francozi lotili tudi prenove motorne palete, ki naj bi C6 prinesla trilitrski motor HDi.

Chevrolet

Chevrolet bo aprila na slovenskem trgu začel prodajati novega Cruza. Najprej kot limuzino z 1, 6- in 1, 8-litrskim bencinskim motorjem ter 2, 0-litrskim dizlom, leta 2010 pa naj bi v Koreji narejeni avtomobil dobil še kombilimuzinskega brata. Mali Matiz bo konec leta dobil naslednika v malčku, ki bo izviral iz konceptnega Beata. Motorji bodo 0, 8-, 1, 0- in 1, 2-litrski bencinski, mali Chevrolet pa bo sprva na voljo v petvratni, kasneje pa še v trivratni različici.

Chrysler

Ob prelomu leta se na slovenski trg pelje prenovljeni Chrysler Grand Voyager. Prostoren limuzinski kombi tudi v novi generaciji velja za pojem enoprostorca.

Corvette

Že januarja k slovenskim trgovcem prihaja super Corvette. ZR1 ima kar 647 'konjev' in 807 Nm navora. Superšportnik, ki ni namenjen vsakodnevni vožnji, ampak uživanju.

Dacia

V prvem četrtletju leta 2009 bo Dacia na slovenskem trgu začela prodajati nov dostavnik Van in novega Pickupa, katerega robustnost in cena bosta pisani na kožo vsem kupcem, ki iščejo trpežen in cenovno ugoden delovni avtomobil. V Vana boste lahko naložili kar do 800 kilogramov tovora.

Ferrari

V prvem kvartalu leta 2009 bo na slovenske ceste, a k zelo izbrani peščici kupcev, zapeljal prvi Ferrarijev roadster s trdo zložljivo streho. Novi Ferrari California ima v nosu 4, 3-litrski osemvaljnik s 460 'konji' in 485 Nm navora, pri prenosu moči na zadnja kolesa pa pomaga izreden menjalnik z dvema sklopkama. Zavore so iz ogljikovih vlaken in keramike, pri piljenju tehnike novega vranca iz Maranella pa je pomagal sam Michael Schumacher. V znak počastitve 16. konstruktorskega naslova v formuli ena je Ferrari pripravil brezstrešno različico 430 Scuderie z imenom 430 Scuderia Spider 16M, testniki pa so z njo na hišni stezi v Fioranu postavili čas, ki ga ni dosegel še noben (serijski) brezstrešni Ferrari. Če vas je zamikal: v tretjem četrtletju leta 2009 prihaja na sončno stran Alp. Nekateri napovedujejo, da bo Ferrari v letu 2009 predstavil še posebno različico 599 GTB Fiorana in naslednika F430, a zaradi recesije so te napovedi na trhlih nogah.

Mitja Reven , foto:? Automedia, Lehmann Photo-Syndication, tovarne

Koledar vseh novosti v letu 2009 (pdf)

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"