Novi BMW serije 5 marca 2010

17. 12. 2009
Deli

Premierno bo nova BMW-jeva serija 5 (limuzinska različica) predstavljena na marčevskem avtomobilskem salonu v Ženevi.

Oblikovno sledi jeziku, ki ga je BMW začel z novo Sedmico. Ima kratke previse, dolg in gladek motorni pokrov, kupejevska boka in elegantno strešno linijo. Nos je strmo odrezan, na njem pa, seveda, značilne BMW-jeve ledvičke.

Med sistemi, ki bodo v voznike nove limuzine serije 5 prinašali veselje do vožnje, bodo od marca, ko gre nova Petica v prodajo, vključeni izbirni dinamični nadzor vožnje (Dynamic Driving Control) za individualno izbiro obnašanja podvozja, sistem Adaptive Drive z dinamičnim nadzorom blažilnikov (Dynamic Damper Control), sistem nadzora stabilnosti Dynamic Drive in integralno aktivno krmiljenje Integral Active Steering.

V začetku bodo za serijo 5 limuzino na voljo bencinski osemvaljnik, trije bencinski šestvaljniki in dva dizelska šestvaljnika ter dizelski štirivaljnik. S 135 kilovati obdarjeni 520d ima tudi sistem start-stop, povprečno pa naj bi porabil le pet litrov goriva na 100 prevoženih kilometrov. Na vrhu bo 550i z osemvaljnikom in dvakratnim prisiljenim polnjenjem, z neposrednim vbrizgom goriva in močjo 300 kilovatov. Vrstni šestvaljnik v 535i zmore 225 kW, v 528i 190 kW in v 523i 150 kW.

Če vas mikajo dizli, sta tu še 530d s 180 kW in 525d s 150 kW. BMW-jevi motorji za novo Petico že izpolnjujejo evropski emisijski standard Euro 5. Pri Petici si boste lahko na seznamu doplačil izbrali tudi nov osemstopenjski samodejni menjalnik. V 550i je novi avtomatik že serijski. V limuzino serije 5 je vključena tudi tehnika za varčevanje z gorivom EfficientDynamics: regeneracija energije, ki se sprošča pri zaviranju, indikator za pretikanje, aktivno krmiljenje loput za dovod hladnega zraka …

Serija 7 je podobno založena z opremo. Na voljo bodo pomočnik pri parkiranju Parking Assistant, funkcija pogleda od zgoraj (Surround View), aktivni tempomat s funkcijo stop & go in naprava za omejitev hitrosti Speed Limit Device. Nova serija 5 bo opozarjala tudi na menjavo voznega pasu, pri vzvratni vožnji pa bo v pomoč kamera. Novi BMW serije 5 (limuzina) meri v dolžino 4.899 milimetrov, v višino 1.464 in v širino 1.860 milimetrov.

Foto: BMW