Novi Smart je tu!

16. 7. 2014
Deli

Smartovci so na predstavitvi v Berlinu, ki smo jo tudi neposredno prenašali, prvič pokazali nova Smarta.

Sedaj imata oba (prej le Fortwo) motor in pogon zadaj, večjega, petvratnega Forfoura pa bodo izdelovali v Novem mestu.

Za razliko od prejšnjega Smarta je novi na voljo s petstopenjskim ročnim menjalnikom, kupci pa se bodo lahko odločili tudi za šeststopenjskega dvosklopčnega. Cukajoče prestavljanje predhodnika je tako preteklost.

Petvratni Forfour je za 10 centimetrov širši od manjšega brata, ki je seveda tudi precej krajši: od predhodnikove dolžine 2,69 metra ni zrasel niti za centimeter, medtem ko Forfour v dolžino meri 3,49 metra. Zavidljiva sta obračalna kroga (med stenami): 7,3 metra za manjšega in 8,95 za večji Smart.

Bistvo Smartove varnosti ostaja ojačana potniška celica, imenova Tridion, na predstavitvi pa so pokazali video trčenja z Mercedesom S - potniška celica Smarta je ostala nepoškodvana, obremenitve preizkusnih lutk pa so bile v varnih mejah. Poleg tega bo serijska tudi krmilna asisitenca za ohranjanje smeri v bočnem vetru, na voljo pa bo večina sodobnih elektronski pomagal vozniku.

Prtljažnik? Fortwo ga ima za 260 litrov, Forfour pa (seveda ob eni vrsti sedežev več) 255 litrov. Notranjost je po oblikovalskem duhu podobna tisti v predhodniku, a popolnoma nova, sodobna, zanimiva. Bogata je izbira materialov, seveda pa imata Smarta veliki LCD zaslon in se znata odlično povezovati s pametnimi mobilniki.

Motorizacija? Oba motorja sta trivaljna. Atmosferski bencinski motor ima 999 kubikjov in zmore 71 'konjev', 898-kubični turbobencinec pa zmore 90 'konjev'. Dizli? O njih ni bilo niti besede, o elektriki tudi ne (seveda zato, ker bo še nekaj časa naprodaj stari Smart Fortwo Elelctric Drive), so pa že napovedali prihod najšibkejšega, osnovnega 60-'konjskega' bencinskega motorja nekaj mesecev po prihodu na trg, ta se bo zgodil novembra. In cene? Dobrih 10 tisočakov za Fortwo, slabih 11 za Forfour - iz slednje lahko hkrati tudi sklepamo, da da bo cena novega Twinga le stežka kaj dosti pod desetimi tisočaki.

Vse o novih Smartih boste lahko prebrali že v naslednji številki Avto magazina, ki izide 24. julija.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"