Novo rojstvo za Saab 9-3

6. 12. 2013
Deli

V začetku meseca so v švedski tovarni v mestu Trollhattan ponovno zagnali proizvodnjo Sabovega modela 9-3.

Naj spomnimo, pred dvema letoma je Saab objavil stečaj in kupilo ga je nizozemsko podjetje Spyker. A do ponovne proizvodnje ni prišlo, saj je že decembra istega leta obupal tudi Spyker. Zdaj je novi lastnik postala družba NEVS - National Electric Vehicle Sweden.

Že v septembru so novi lastniki ponovno zagnali proizvodnjo in pričeli z izdelavo predserijskih modelov, zdaj pa gre očitno ponovno zares. Novi modeli bodo na voljo z enakim dvolitrskim motorjem kot so bili že predhodniki, v načrtu pa je tudi povsem električna različica, ki naj bi bila na voljo že v prihodnjem letu. Med pomembnimi cilji novih lastnikov, za katere skrbijo azijski energetski holdingi pa  je posledično tudi preboj na kitajski trg.

Čeprav bodo avtomobili nastopali pod zanamko Saab pa ne bodo smeli nositi originalnega logotipa Griffinove značke, zaradi predhodnega dogovora predhodnih lastnikov in upnikov, tako bo namesto starega logotipa novi z napisom Saab.

Pojavljajo se tudi že namigovanja o povsem novem Saabu 9-3, ki naj bi premiero doživel na prihodnjem frankfurtskem avtomobilskem (2015), a informacije še niso potrjene.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja