Novo v Sloveniji: Audi E-tron

5. 4. 2019 | Tomaž Porekar
Deli

Audijev prvi električni avtomobil je zdaj na voljo tudi za slovenske kupce. Tekmec Teslinemu modelu X bo imel ustrezno oziroma podobno ceno. Različica s pogonom, ki bo ob poznejši dopolnitvi izbire z oznako 55 po moči ravno v sredini, s polno oznako E-tron 55 Quattro, stane 83.000 evrov, tisti z nekaj bogatejšo opremo in dodatno oznako Advanced bo za 1.700 evrov dražji.

Električni avtomobil ima po WLTP doseg 417 kilometrov, kar zagotavlja baterija s kapaciteto 95 kWh. Baterijski sistem s 36 moduli je nameščen v dnu avtomobila pod potniško kabino. Elektrika gre v dva elektromotorja, nameščena na vsaki od obeh osi, skupna nazivna moč obeh je 265 kW, navor znaša največ 561 Nm (300 kW v sistemu overboost).

V Audijevi ponudbi športnih terencev se E-tron z dolžino 4.901 mm po velikosti uvršča na vrh, med modela Q5 in Q7, prostornost zagotavlja medosna razdalja 2.928 mm. Prtljažnik zmore 660 litrov. E-tron lahko na vlečno kljuko pripne do 1,8 tone težek priklopnik.

Električno polnjenje E-trona je mogoče prek običajnega domačega priključka s polnilno močjo do 2,3 kW, s trifaznim izmenični tokom pa z močjo do 11 kW1, opcijsko pa bo na voljo še podvojitev polnilne moči na 22 kW. Takšen način bo pri E-tronu mogoč od jeseni, ko bo na voljo sistem 'connect', povezan tudi s pametno telefonsko aplikacijo myAudi. Sistem za hitro polnjenje pri E-tronu omogoča priključek za hitre polnilne postaje standarda CCS, kjer z enosmernim tokom z do 150 kW baterijo napolni z dovolj energije v pol ure. Evropski sistem za tak način polnjenja podjetja Ionity je v izgradnji in naj bi bil nared do prihodnjega leta, nekaj takih postaj bo tudi v Sloveniji.

Audi kot dopolnitev ponudbe za čas do konca leta obljublja še dvoje dodatnih različic E-trona. Tista z oznako 50 in manjšo zmogljivostjo (moč 230 kW) bo imela tudi manjši doseg, močnejša z oznako 60 pa kar okrog 400 kW moči v sistemu overboost.

Audi E-tron je po daljšem času prvi električni avtomobil, uradno predstavljen na slovenskem trgu. S predstavitvijo je Audi prehitel tudi Jaguar, ki bo svojega električnega I-Pacea (zdaj tudi evropski avto leta 2019) pri nas predstavil letošnjega maja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja