Novo v Sloveniji: Audi Q3

10. 3. 2015
Deli

Za Audi je Q3 eden pomembnejših modelov, saj se po prodaji uvršča takoj za modela A3 in A4, ki pa sta na voljo v različnih karoserijskih različicah.

Ker je Q3 en sam, je njegov uspeh še toliko večji, hkrati pa uresničuje Audijevo napoved, po kateri bodo v prihodnosti kar 40 odstotkov vse Audijeve prodaje predstavljali Q modeli.

Na roko Audiju Q3 gre seveda tudi segment vozil, v katerem se vozi. Križanci so že nekaj let najbolje prodajani avtomobili, sploh porast manjših je še večji. Če sito zožimo in ga omejimo na slovenski trg, je slika podobna. Med vsemi avtomobili so križanci tretji najbolje prodajani segment vozil, med premijskimi pa celo drugi.

Zato ne čudi, da se je v Sloveniji za Audi Q3 v dobrih treh letih odločilo ve kot 700 kupcev. Pri zastopniku pravijo, da bi bila številka še večja, če ne bi šepala proizvodnja oziroma dobava. Tako so lani prodali 240 Audijev Q3, za prihodnje leto pa želijo osrečiti vsaj 280 kupcev, pri čemer seveda spet upajo, da bo proizvodnja to dopuščala.

Sicer pa prenova ni bila temeljita. Tudi Audiju Q3 so namenili novo masko oziroma enodelni okvir okoli nje, ki bo poslej krasil večino Q modelov. Novi so tudi žarometi, saj klasičnih ni več, tako da so del serijske opreme ksenonski, doplačilno pa so na voljo LED žarometi.

Še manj novosti je v notranjosti, kjer pa so na voljo novi materiali in barvne kombinacije.

Več sprememb je doletelo motorje. S prenovo ustrezajo zadnjim okoljevarstvenim normativom in so, kot je že v navadi, navkljub večji moči nekaterih, varčnejši in čistejši. Audi Q3 bo na voljo s tremi bencinskimi in tremi dizelskimi različicami, na osnovi 1,4- in 2-litrskega bencinskega in 2-litrskega turbodizelskega motorja. Pri slednjem, bo osnovna različica s 120 'konji' na voljo nekoliko kasneje, predvidoma čez tri mesece. Tako je najcenejši Audi Q3 z bencinskim 1,4-litrskim TFSI motorjem in oznako Ultra, za katerega bo potrebnih 30.700 evrov, Q3 z 2-litrskim 150 'konjskim' motorjem pa stane 31.990. Znana je tudi že cena za vstopni 2-litrski TDI, prav tako z oznako Ultra (120 'konj'), potrebnih bo 30.900 evrov. Da se bodo kupci lažje odločili, je zastopnik že tako širši paleti paketov opreme dodal še enega, z imenom Style. Kot pravijo, ponuja ta, v primerjavi s prejšnjim (Business) še več opreme, kupec pa ta paket opreme (odvisno od izbranega motorja) dobi celo zastonj oziroma mora doplačati zgolj nekaj sto evrov.

Sočasno z novim Q3 je na voljo tudi RS Q3, ki pa bo na našem trgu na voljo nekoliko kasneje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol