Novo v Sloveniji: Kia Pro_Cee'd (GT)

12. 9. 2013
Deli

Glede na to, da Kia Pro_Cee'd predstavlja polovico Kijine prodaje, je prihod na trg nove generacije Pro_Cee'da in popoprane različice GT pričakovano dvignil nekaj prahu.

Najprej o osnovni različici Kie Pro_Cee'd. Novinec je od predhodnika daljši za pet centimetrov (4,310 m), nižji za 2 centimetra (1,430 m) in ožji za en centimeter (1,780 m), prtljažnik pa je s 40-litrskim prirastkom zrasel na 380 litrov. Trivratni kupe, ki je seveda nastal pod taktirko nemškega oblikovalca Petra Schreyerja, je tudi zaradi LED-tehnologije in drzne oblike všečen, v notranjosti pa dobite že v osnovni opremi (LX Fun) štiri varnostne blazine, stranski varnostni zavesi, stabilnostni ESP, klimatsko napravo, električni pomik prednjih stekel, radio s CD in MP3-predvajalnikom, projekcijska žarometa in 15-palčna platišča. Več razvajanja je seveda pri opremah LX Fun+, LX Edition, LX Vision, EX Spirit in EX Maxx.

Izbirate lahko med štirimi motorji; dva bencinska (1.4 s 73 kW/100 KM in 1.6 GDI s 99 kW/135 KM) in dva turbodizla (1.4 CRDi s 66 kW/90 KM in 1.6 CRDi s 94 kW/128 KM) so vselej povezani z ročnimi šeststopenjskimi menjalniki, samodejni šeststopenjski ali dvosklopčni šeststopenjski menjalnik DTC pa si lahko omislite zgolj pri različicah 1.6 CRDi in 1.6 GDI za doplačilo 1.500 evrov. Kia Pro-Cee'd stane od 12.700 do 23.220 evrov, seveda pa v to niso vključeni popusti.

S petvratno Kio Cee'd GT in trivratno Pro_Cee'd GT, čeprav boste petvratno dobili zgolj z vztrajanjem in denarjem v roki, saj bolj računajo na kupce trivratne različice, pa hočejo povečati imidž znamke. Tako pri tehniki tudi zaradi ugodnejše cene niso pretiravali (1,6-litrski prisilno polnjeni motor s 150 kilovati oziroma 204 'konji'), je pa zato GT nižji, obdan z izrazitejšimi spojlerji, dvema izpušnima cevema, dnevnimi lučmi v LED-tehnologiji v obliki štirih ledenih kock, 18-palčnimi kolesi in seveda opremljen s sedeži znamke Recaro ter aluminijastimi stopalkami. Pri merilnikih lahko izbirate med dvema grafikama, saj je ena prilagojena bolj dinamični vožnji, zato vozniku podaja samo bistvene informacije. Trivratna Kia Pro_Cee'd GT (na fotografiji) je zelo dobro založena z opremo, saj vanjo niso namestili zgolj navigacije, ta je ostala na seznamu dodatne opreme. Cena? 27.450 evrov – za 7,7-sekundni pospešek in 230 km/h največje hitrosti.

Na novinarski konferenci so sporočili še, da pričakujejo oktobra novega Carensa, malce kasneje pa še prenovljenega Sorenta. (AMr)

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"