Novo v Sloveniji: Kia Proceed – skoraj unikaten

15. 5. 2019 | Tomaž Porekar
Deli

Pod imenom nekdanje trivratne kombi limuzine se zdaj skriva športno oblikovan 'shooting brake' karavan.

Kia je zdaj tudi v slovensko ponudbo dodala tretjo karoserijsko različico pri svojem uspešnem avtu nižjega srednjega razreda – Ceedu. Nekakšen križanec med karavanom in kupejem je skoraj unikatna ponudba, edini pravi tekmec je Mercedesov CLA Shooting Brake. Podaljšani zadek je padajoč, nasprotno kot pri Ceedu Wagonu, sicer pa se po merah z njim ne razlikuje preveč (krajši za 0,5 cm).

Proceed je na voljo samo z bogatejšo opremo z oznakama GT Line ali GT, prva je nekaj manj bogata in je namenjena v kombinaciji z manj zmogljivimi motorji, enolitrskim ali 1,4-litrskima turbobencincema (s 120 ali 140 'konji') ter 1,6-litrskim turbodizlom (136 'konj'). Najbogatejša oprema in najmočnejši motor (turbobencinski 1,6-litrski z 204 'konji') pa sta rezervirana za različico z oznako GT.

Osnovna varnostna oprema je že serijska – sistem za preprečevanje naleta (City brake), sistem za zadrževanje avtomobila na voznem pasu, samodejno zasenčenje žarometov ter sistem za opozarjanje voznika na zbranost, tako kot tudi sedempalčni zaslon infozabavnega sistema.

Proceed se odlikuje po odlični prostornosti, z velikim prtljažnikom (625 litrov) pa lahko tekmuje s številnimi karavani višjega srednjega razreda. V primerjavi z obema drugima karoserijskima različicama so pri Proceedu tudi nekoliko prilagodili nastavitve podvozja (je tudi za 0,5 cm nižje), primerno nekoliko večjim kolesom in bolj športnim pričakovanjem kupcev. V marsičem se poskuša Proceed ravnati po pričakovanjih tistih, ki te vrste ponudbe avtomobilov imenujejo 'grand tourer'.

Pri slovenskem distributerju Kie načrtujejo, da bodo letno prodali okoli 10 odstotkov Proceedov v celotnem deležu prodaje modela Ceed, torej okoli 100 primerkov od načrtovanih tisoč. Načrte odlično izpolnjujejo, saj so v prvih štirih mesecih letos že prodali 375 Ceedov, na splošno pa se lahko pohvalijo, da je novi rod Ceeda pri kupcih naletel na dober odziv, pri čemer je najbolj iskana turbobencinska motorna različica z 1,4-litrsko prostornino.

Osnovna različica Proceeda 1.0 T-GDI GT Line stane 25.190 evrov, za tisto z enako opremo in večjim motorjem je treba dodati evrskega tisočaka. Turbodizelski 1.6 CRDI GT Line stane 27.990 evrov. Proceed 1.6 T-GDI GT pa stane 32.690 evrov.

 

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja