Novo v Sloveniji: Land Rover Discovery Sport

21. 4. 2015
Deli

Na slovenskem trgu bo odslej na voljo tudi Land Rover Discovery Sport, prvi izdelek iz srednje družine ponudbe britanske znamke Land Rover.

S to predstavitvijo se začenja tudi uresničevati nova organiziranost distribucije in prodaje dveh britansko-indijskih znamk, Land Roverja in Jaguarja. Januarja je distribucijo prevzelo podjetje Summit Motos Ljubljana, sicer tudi distributer znamke Ford. Dosedanje sestrsko podjetje Summit Avto pa je ekskluzivni trgovec za obe znamki.

Land Rover Discovery Sport je bil predstavljen lani na pariški avtomobilski razstavi. Podobno kot pri Range Roverju (oziroma družini modelov s to oznako) naj bi v naslednjih letih tudi pod oznako Discovery ponujali nekaj različnih avtov. Prvi je prav Sport, pet- ali sedemsedežni terenec značilnega videza. Sicer zasnovan na podobni platformi kot Evoque je Discovery Sport z manj poudarjenim luksuzom in bolj poudarjeno uporabnostjo. Kot vsi Land Roverji je Discovery Sport odlično pripravljen za vožnjo po terenu. Na voljo sta dve različici štirikolesnega pogona z oznakama Efficient ter Active Driveline. Slednji deluje tako, da ob običajni vožnji za pogon uporablja le prednji kolesi, če je potrebno, se hipoma priključi še zadnji pogon.

Land Rover Discovery Sport bo na voljo z več motornimi različicami. 2,2-litrski turbodizel je na voljo s 150 ali 190 'konji', dvolitrski turbobencinski motor ima moč 240 'konj'. V drugi polovici letošnjega leta bo na voljo še dvolitrski turbodizelski motor, ki bo ob moči 150 'konj' imel precej bolj vzdržno porabo in emisijske vrednosti (kar bo omogočilo tudi obračun nižjega davka na motorna vozila). Ob šeststopenjskem ročnem menjalniku je Land Rover Discovery Sport lahko opremljen tudi z devetstopenjskim samodejnim menjalnikom.

Na voljo so tri stopnje opreme, z oznakami S, SE in HSE pa tudi dolg spisek dodatne opreme. Serijsko bo v Land Rover Discovery Sport vgrajena zračna blazina za pešce in sistem zasilnega zaviranja v primeru nevarnosti trka ('City Brake').

Cena osnovnega modela Land Rover Discovery Sport S 2,2 TD je 37.850 evrov, različica Si4 HSE Luxury z bencinskim motorjem in najbogatejšo opremo pa stane 59.770 evrov. Summit Motors namerava letos prodati okoli 40 primerkov Land Rover Discovery Sport.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja