Novo v Sloveniji: Mazda CX-5

26. 3. 2012
Deli

Na naš trg je prišla Mazda CX-5, novi model v ponudbi Mazde, manjša 'sestra' CX-7 in prva Mazda z vso (novo) tehnologijo Skyactiv.

Tekmica RAV-4, ix35, Tiguana ter tudi Qashqaia ima na našem trgu dobro izhodišče, saj je ta segment pri nas v zadnjih šestih letih močno zrasel in celo presegel prodajo limuzinskih kombijev spodnjega srednjega razreda!

CX-5 ima najdaljše medosje med sebi podobnimi in posledično tudi zelo prostorno notranjost s poudarkom na zadnji klopi. Prvič je v neki Mazdi tudi upravljanje drugotnih naprav (avdio, prostoročno telefoniranje, navigacija, vozilo) združeno v napravo z imenom HMI – to so osrednji vrtljivi gumb in stikala okrog njega.

V CX-5 so lahko tudi številni elementi aktivne varnosti: samodejno zaviranje pred oviro do 30 kilometrov na uro, samodejni preklop med dolgimi in zasenčenimi žarometi, nadzor nad mrtvimi koti, opozorilo ob nenamernem zapuščanju prometnega pasu in aktivni ksenonski žarometi.

Motor je zdaj le bencinski (2.0i, 121 kilovatov pri FWD oziroma 118 pri AWD), menjalnika (ročni ali samodejni) sta šeststopenjska, paketi opreme so štirje in našteto v ceniku sestavlja devet možnih kombinacij. Različica 2.0i Emotion je s prednjim pogonom najcenejša (22.590 evrov) in med drugim ponuja ročno klimatsko napravo, pomoč pri speljevanju v klanec, i-stop, tretjinsko deljivo zadnjo klop, jeklena platišča, avdio s CD in mp3, nadzor nad tlakom v gumah ter potovalni računalnik.

Za štirikolesni pogon je treba doplačati dva tisoč evrov, prav toliko za samodejni menjalnik; doplačilo za strešno okno je 800 evrov, za navigacijski sistem TomTom pa 500 evrov. Predvidoma najljubša različica 2.0i AWD Attraction stane 28.890 evrov, z 32.690 evri pa je najdražja 2.0i AT AWD Revolution.

Ponudba se bo v ceniku več kot podvojila, ko bo konec aprila na voljo tudi dizelski motor, za katerega bo treba doplačati dva tisoč evrov. Z njegovo pomočjo (predvideno 75 odstotkov vseh CX-5) bodo pri nas letos predvidoma prodali 200 teh čednih športnih terencev. (VK)

Foto: VK

V videu si oglejte Mazdino razlago njihove tehnologije Skyactiv na področju karoserije.

Mazda Skyactiv