Novo v Sloveniji: Mercedes-Benz GL / CLS Shooting Brake

5. 12. 2012
Deli

Na slovenske ceste sta zapeljala Mercedes-Benz CLS Shooting Brake in razred GL.

 

 

 

Prvi, torej CLS Shooting Brake, se predstavlja v povsem novi luči - kot nekakšna dvoživka med kupejem in kombijem. Ob logično večjem prtljažnem prostoru (ki ga pokrivajo serijsko električno pomična vrata), je več prostora tudi za potnike na zadnji klopi; strop je višji za pet centimetrov, zložljiva so naslonjala zadnjih sedežev oziroma klopi, za boljše počutje na zadnji klopi je zadnja prema opremljena z zračnim vzmetenjem.

CLS Shooting Brake bo na voljo praktično z enakimi motorji kot CLS. Tako bo začetni model 250 CDI BlueEfficiency (204 'konje'), ki stane 62.400 evrov, v kombinaciji z motorjem 350 CDI BlueEfficiency (265 'konjev')bo mogoče izbrati tudi štirikolesni pogon, za kar bo potrebnih 80.880 evrov. Najcenejša bencinska različica je CLS 350 BlueEfficiency (306 'konjev'), ki stane 76.560 evrov.

Druga novost je nekoliko manj razburljiv in že uveljavljen model, razred GL. SUV v pravem pomenu besede je dodatno podkrepljen s prenovljenimi motorji, ki so močnejši a hkrati varčnejši in z novimi varnostnimi sistemi, kot so Offroad dodatna osvetlitev terena, Assistent Plus za boljšo vidljivost ponoči z zaznavanjem oseb, opozarjanje na morebitni nalet in celo Attention assist, ki opozarja oziroma pomaga pri močnem bočnem vetru.

Mercedesova vstopnica v svet pravih SUV-ov je GL 350 BlueTec (258 'konjev'), seveda s štirikolesnim pogonom, za katerega je potrebnih 86.400 evrov. Zaradi zasoljenih dajatev na bencinske motorje na prodajo le teh kaj dosti slovenski uvoznik ne računa, vseeno pa naj zapišemo, da je za GL 500 4Matic (435 'konjev') potrebno odšteti 136.200 evrov, za različico GL 63 AMG (558 'konjev') pa kar 187.200 evrov.

Tudi zaradi omenjenih cen, so prodajni načrti gospodarskim razmeram primerni. Slovenski uvoznik si tako želi v prihodnjem letu v Sloveniji prodati vsaj 15 GL-ov, in vsaj deset CLS-ov Shooting Brake.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja