Novo v Sloveniji: Mercedes-Benz GLC Coupé

24. 9. 2016
Deli

Po večletnem soliranju je zdaj BMW X4 dobil tekmeca, seveda iz bližnjega Stuttgarta, kjer je pod oblikovnim vodstvom bivšega Limbušana Roberta Lešnika nastal GLC Coupé. Zdaj ga je Mercedesov slovenski distributer Autocommerce predstavil in začel prodajati tudi na slovenskem trgu.

S to novostjo Mercedes-Benz nadaljuje modelsko ofenzivo pri svoji ponudbi luksuznih terencev. GLC Coupé je seveda izpeljanka že lani predstavljenega naslednika GLK, pri katerem so oznako prilagodili siceršnjim oznakam različno velikih Mercedesov. Torej v kombinaciji ostalih črk z A za svojo osnovno ponudbo, C za njihov srednji velikostni razred, E za višji in S za najprestižnejše izdelke. GLC s kupejevsko prirezanim zadkom razen z drugačnim videzom postreže tudi z nekoliko drugačnimi voznimi lastnostmi kot GLC, kar so dosegli z drugačnimi priredbami na podvozju in precej bolj dinamični vožnji prirejenim volanskim elektroservo mehanizmom. Seveda je tu še kup drugih posebnosti, ki pač ta izdelek naredi dovolj drugačen, da bo iskal tudi druge kupce kot sicer zelo uspešni GLC. Zanj je kar precejšnje povpraševanje, dobava pa za zdaj – po besedah Andreja Berganta, šefa prodaje slovenskega Mercedesa - še vedno ne sledi povpraševanju. A pri Autocommercu pričakujejo, da bodo zdaj z dvema različnima ponudbama bolje zadovoljevali kupce.

Pri Autocommercu za letos napovedujejo rekordno prodajo osebnih avtomobilov in terencev znamke s trikrako zvezdo, že do konca avgusta so jih prodali 868, v vseh dvanajstih mesecih pa bodo z okoli 1.200 avtomobili presegli lansko številko 1.064.

GLC Coupé v osnovni različici s turbobencinskim motorjem (250 4Matic; dvolitrskim štirivaljnikom, 204 'konji') stane 52.150, kdor izbere osnovno turbodizelsko (220 d 4Matic; 2,1-litrski štirivaljnik, 170 'konj') bo moral za osnovno različico primakniti še sto evrov. Močnejši turbodizelski motor – 250 d 4Matic (z isto prostornino, z 204 'konji') stane 53.670 evrov.

Priključni hibrid (GLC 250 e 4Matic) za najmanj 59.530 evrov, najmočnejši turbodizel GLC 350 d 4Matic (za 67.100 evrov) ali AMG GLC 43 4Matic (za 78.690 evrov) bo mogoče naročiti od začetka oktobra. V vseh različicah je na voljo le devetstopenjski samodejni menjalnik, le priključnohibridna različica uporablja takšnega s sedmimi stopnjami prenosa. Različice zgolj s prednjim pogonom bodo tudi na voljo, prihodnje leto. (TP)