Novo v Sloveniji: Mercedes-Benz razreda S

7. 9. 2013
Deli

Kar osem let so potrebovali pri Mercedes-Benzu, da so predstavili naslednjo generacijo razreda S. Naš najuspešnejši oblikovalec Robert Lešnik, ki dela za oblikovalski biro te nemške avtomobilske znamke, je priznal, da je na obliki tega avtomobila začel delati že takoj po svojem prihodu leta 2009.

»Če takrat kriza ne bi bila ravno na vrhuncu, bi novi razred S najverjetneje bil še bolj oblikovalsko drzen, saj bi imel podobno kot nekateri njegovi daljni predhodniki pokončne žaromete,« je dejal Lešnik. Zato je novi S bolj konservativen, kot bi lahko bil leto kasneje, vendar z izrazito hišno podobo in z vrhunskim količnikom zračnega upora, ki je plod padajočega zadka.

Novi Mercedes-Benz razreda S je prvi serijski avtomobil, ki ima vsa svetila vedno v LED-tehniki. Poleg vrhunskega udobja in prestiža se lahko pohvali tudi s številnimi elektronskimi pripomočki, kot so aktivno podvozje Magic Body Control (karoserija je ne glede na cestne neravnine vedno povsem poravnana) in Intelligent Drive. To je krovno ime za več podsistemov, ki olajšajo vožnjo ali jo naredijo bolj varno. Med njimi velja izpostaviti sistem za prepoznavanje utrujenosti voznika, sistem prepoznave prometnih znakov, sistem zaznavanja pešca, pomoč pri dolgih lučeh, pomoč ohranitve avtomobila na voznem pasu, preprečevanje tako imenovanega mrtvega kota, sistem preventivne zaščite potnikov, kamere, ki 'pokrivajo' 360 stopinj ... Novi razred S omogoča tudi tako imenovano delno avtonomno vožnjo, ko lahko nekaj časa krmili avtomobil zgolj elektronika. Gospod na zadnjem desnem sedežu pa si bo lahko omislil tudi sedež, ki mu omogoča polležeči položaj, ki skupaj s posebnim podstavkom za utrujene noge poskrbi za kraljevsko razvajanje.

Novi S stane od 92.990 (S 350 BlueTEC) do 146.390 evrov (S500), cilji prodaje v Sloveniji pa so kljub krizi smeli: letos naj bi nove lastnike dobilo 5 do 7 avtomobilov, nato pa bi radi vsako leto predali ključe 20 avtomobilov. (AMr)

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"