Novo v Sloveniji: Mercedes-Benz Sprinter

19. 6. 2018 | Tomaž Porekar
Deli

Mercedes-Benz je tudi v Sloveniji začel prodajo svojega najnovejšega večjega kombija, Sprinterja. Gre za tretji rod, tokrat ga bodo prvič izdelovali le zase, mesto izdelave pa je še naprej v Düsseldorfu v Nemčiji. Sprinter je tako edini lahek gospodarski avtomobil na trgu, ki se ponaša s pridevkom 'made in Germany'.

Ponudba novosti je dokaj razširjena, zdaj kupec lahko prvič izbere Sprinterja tudi s prednjim pogonom (za 50 kg manjša masa), ob tem ostajata še dva dodatna, zadnji in štirikolesni (slednji bo dobavljiv proti koncu letošnjega leta).  Na voljo bo z različnimi motorji, od osnovnega štirivaljnika s 114 'konji', pa tudi z večjo močjo s 140, 165 ali 175 'konji' (slednji le za različico za avtodome), za še večjo zmogljivost pa je na voljo šestvaljnik s 190 'konji'. Za prenos moči na pogonska kolesa poskrbi šeststopenjski ročni menjalnik, na voljo pa sta dva različna samodejna, devetstopenjski pri sprednjem in sedemstopenjski pri obeh drugih pogonih.

Karoserijske različice so tudi prilagodljive številnim potrebam različnih prevoznih panog, osnovna je dolga 5,267 metra, na voljo so še tri dodatne, tudi v višino so možne tri izbire – od 2,36 do 2,83 metra.  Karoserije je mogoče izbrati med furgonom, kabino z nakladalnim prostorom, zgolj kabino (od julija tudi dvojno) ali pa minibus. Tovorni prostor v furgonu lahko sprejme do 17 kubičnih metrov tovora oziroma pet prečno postavljenih evro palet.

Mercedes je zelo dobro poskrbel tudi za želje voznikov, ki potrebujejo povezljivost – zato je v Sprinterju na voljo MBUX – torej povezljivostni infozabavni sistem, ki so ga pred kratkim uvedli tudi pri osebnem razredu A.

Cene se začnejo pri 19.600 evrih za Sprinterja 311 CDI s šasijo in medosno razdaljo 3,259 m ter 114-'konjskim' motorjem in sprednjim pogonom, osnovni furgon stane 21.800 evrov, minibus 311 CDI Tourer s 3,66 metra medosne razdalje ter zadnjim pogonom pa stane 36.400 evrov.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem