Novo v Sloveniji: Seat Leon ST

17. 3. 2014
Deli

Od sredine marca slovenski trgovci Seata ponujajo še tretjo karoserijsko različico uspešnega Leona.

S kratico ST bo na voljo kombijevska karoserijska različica, s katero bo mogoče kombinirati motorno in drugo opremo, kot jo kupci lahko izberejo že pri tri- ali petvratnem Leonu.

ST je 27 centimetrov daljši od običajnega petvratnega Leona, a z enako medosno razdaljo. Podaljšana karoserija omogoča precej večji prtljažnik, ta ima zdaj 587 litrov prostornine, ob prevrnjenih naslonjalih zadnje klopi pa je mogoče vanj zložiti celo 1.470 litrov prtljage.

Leon ST ima zanimivo serijsko opremo, med drugim tudi vzdolžne strešne prtljažne letve (te so pri osnovni različici črne, pri dražjih pa kromirane). Osnovna oprema z oznako Reference je kar bogata, saj vključuje varnostne blazine, daljinsko centralno ključavnico, dvojno dno v prtljažniku, dnevne luči, klimatsko napravo, USB-priključek in režo za spominsko kartico SD, upravljavske gumbe na volanskem obroču itd. Bogatejši opremi Style in FR imata še bogatejši izbor dodatkov. Temu so dodali še nekaj paketov opreme, trije 'design' paketi pa so ob začetku prodaje različice ST precej cenejši kot na uradnem ceniku.

Pri Leonu je za karoserijsko različico ST treba doplačati okoli 700 evrov. Osnovni bencinski model 1.2 TSI Reference (z motorjem s 63 kW) stane 14.990 evrov, osnovni TDI 1.6 (66 kW) Reference pa 16.990 evrov.

Seat ponuja še možnost modela ST s štirikolesnim pogonom in 1,6-litrskim motorjem TDI (z opremo Style je cena 21.991 evrov), od sredine letos bo kot 4Drive na voljo tudi dvolitrski TDI (s 110 kW).

Pri Seatu za zdaj od bencinskih motorjev s standardom EU6 ponujajo 1,8-litrski TFSI (s 132 kW), od sredine leta pa bodo po standardu EU6 na voljo vsi bencinski motorji.

Pri slovenskem Seatu za letos načrtujejo prodajo okoli 650 primerkov Leona, od tega naj bi bilo okoli 160 različic ST, večina s turbodizelskimi motorji.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja