Novo v Sloveniji: Smart Electric Drive

23. 6. 2014
Deli

Električnega Smarta ForTwo so sicer predstavili leta 2012, a na slovenske ceste je uradno zapeljal te dni.

Kljub vse bližjemu prihodi nove generacije Smartov (štirivratnega bodo seveda izdelovali v novomeškem Revozu) bo obstoječi električni Smart ostal v proizvodnji še vsaj leto dni.

Prve Smarte ED (Electric Drive) je k nam pripeljalo podjetje Avantcar, ki se ukvarja tudi s trajnostno mobilnostjo (zgodbo o poti z njim na morje si lahko preberete tule, saj smo ga že preizkusili)  in prav to večje naročilo (Smart namreč za lokalne trge postavlja minimalno planirano število prodanih vozil) je Autocommercu, slovenskemu uvozniku Smarta omogočilo, da bo Smart ED odslej v prodaji tudi v Sloveniji.

Pri Autocommercu pravijo, da računajo predvsem na flotne kupce, verjetno pa bodo prodali tudi nekaj vozil fizičnim osebam. Konec koncev je Smart ED s svojim 55-kilovatnim motorjem in dosegom 145 kilometrov zadosten tudi za večino potreb, ki bi jim moral zadostiti drugi avto v gospodinjstvu. Osnovna cena Smarta ED je 24 tisočakov, če pa si ga omislite z vgrajenim 22-kilovatnim polnilcem (ta omogoča polnjenje v 1 uri, serijski 2,7-kilovatni pa v 6 do 7 urah) pa vsa bo uradno sta okoli 26 tisočakov - a pri Autocommercu pravijo, da lahko kupci realno pričakujejo, da bodo tako opremljenega Smarta po odšteti državni subvenciji (pet tisočakov) dobili za manj kot 20 tisoč evrov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja