Novo v Sloveniji: Smart Fortwo in Forfour

9. 12. 2014
Deli

Smart, najmlajša evropska avtomobilska znamka, je povsem osvežila svojo avtomobilsko ponudbo. Dvosedežni Fortwo je zdaj tudi v Sloveniji na voljo v tretji izdaji.

Povsem nov pa je Forfour, štirivratni in prav toliko sedežni avtomobilček, ki se na trg znova vrača po daljšem premoru.

Slednji je bližnji sorodnik Renaultovega Twinga in tudi nastaja tam kot Twingo, torej v novomeškem Revozu. A pravzaprav sta zdaj oba, dvo- in štirivratni Smart v nekaterih tehničnih rešitvah precej sorodna, saj ju poganjajo motorji v zadku. Dvosedežni Fortwo je sploh najugodnejši in najprimernejši ter najkrajši mestni avtomobil, z dolžino 2,69 metra. Smart Forfour je z dvema sedežema spredaj ter potniško klopjo zadaj seveda daljši – a vendarle meri le slabega 3,5 metra.

Pri obeh karoserijah so na voljo trije različno močni motorji, vsi bencinski trivaljniki. Večja (999 kubičnih centimetrov prostornine) imata moč 60 ali 71 'konj', tretjemu pomaga turbinsko puhalo (898 kubičnih centimetrov prostornine) in zmore 90 'konj'.

Smart Fortwo in Forfour bosta na voljo s številnimi opremskimi dodatki, tudi z dvema info zabavnostnima sistemoma, s katerima se je mogoče povezati s pametnim telefonom. Cene za Fortwo se začnejo pri 9.990 evrih, za Forfour pa pri 10.490 evrih (obakrat cena velja za osnovni motor s 50 'konji'). Uvoznik Autocommerce obljublja tudi ugodno financiranje, Smart Fortwo že za 95 evrov mesečno, Smart Forfour pa za 99 evrov mesečno. V začetku je na voljo tudi posebno bogato opremljena različica Fortwo Edition #1 za 13.741 evrov, podobna Forfour Edition #1 pa stane 14.598 evrov.

Za leto 2015 načrtujejo prodajo okoli 50 primerkov Forfour, pa tudi 20 primerkov Fortwo, tem se bo nekoliko kasneje pridružilo še prav toliko električno gnanih Smartov Fortwo ed.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"