Novo v Sloveniji: Volkswagen električni avtomobili

10. 4. 2015
Deli

Potem ko sta svojo ponudbo avtomobilov na električni pogon predstavila BMW in Renault, je enako storil tudi Volkswagen.

Slovenskim kupcem bodo pod znamko VW na voljo trije avtomobili, dve različici Golfa in ena njihovega najmanjšega – Upa. Osnovno Volkswagnovo izhodišče je, da električni pogon ponujajo v že obstoječih velikoserijskih modelih in na ta način zagotovijo cenejše in dostopnejše nadomestne dele.

Izključno z električnim motorjem gnana e-Up in e-Golf sta naprodaj že od januarja, prvi za ceno 25.030 evrov, drugi za ceno 37.258 evrov. Pri Volkswagnu v ceni za kupce ne odštevajo morebitne vsote, ki jo bo kot v spodbudo za nakup ponudil slovenski Eko sklad (torej najbrž 5.000 evrov). Pri e-Upu je povprečni doseg z enim baterijskim polnjenjem (po normi NEVC) 160 kilometrov, pri e-Golfu pa 190 kilometrov.

Že od marca je v ponudbi Volkswagnovih trgovcev tudi Golf GTE, torej tisti s priključno hibridno tehnologijo. 1,4-litrski bencinski TSI in elektromotor za pogon na prednji kolesi združuje sedemstopenjski samodejni dvosklopčni menjalnik, skupna sistemska moč obeh je 204 'konj' (150 kW). Doseg zgolj s pogonom na elektriko je pri Golfu GTE 50 km (po NEVC). Cena zanj je 37.676 evrov.

Volkswagen za letošnji november najavlja tudi ponudbo Passata GTE, ki bo opremljen z enakim pogonskim sklopom kot soimenjak Golf.

V Volkswagnovi prodajni mreži so izšolali 120 servisnih sprejemnikov ter 35 specialistov visokonapetostnih tehnikov, saj njihova celotna mreža prodaja električno gnane Volkswagne, osnovne servisne storitve pa tudi opravljajo vsi. Za poglobljeno servisiranje visokonapetostnih delov pa je, tudi zaradi večje investicije v servisno opremo, usposobljen zgolj servis v Ljubljani.

Volkswagen za električne avtomobile zagotavlja dvoletno garancijo, za baterijo pa osemletno oziroma do prevoženih 150.000 kilometrov.