Novo v Sloveniji: Volkswagen T-Cross

Volkswagen je v Sloveniji začel prodajati najmanjšega kompaktnega križanca T-Crossa, ki z večjimi brati T-Rockom, Tiguanom in Touaregom vabi kupce v trenutno najbolj priljubljenem avtomobilskem razredu.

SUV oziroma razred križancev je še vedno zelo priljubljen tudi v Sloveniji in njegove številke so neverjetne. Če se je pred petimi leti za križanca v Sloveniji v koledarskem letu odločilo nekaj manj kot štiri tisoč kupcev, se jih je lani že 15.000. Seveda si vsaka znamka želi svoj kos pogače in s Volkswagnom ni nič drugače. Četudi bo avto odžiral kupce tudi znotraj znamke, bo končni izplen še vedno toliko večji, da brez težav upraviči svojo vlogo. Slovenski zastopnik si letos želi prodati kar 1.600 T-Crossov, in čeprav je številka ogromna, pravijo, da je prej premajhna kot prevelika.

Sicer pa je res, da imajo za tako optimistične napovedi dobro osnovo – T-Cross nadaljuje hišno oblikovno zasnovo, hkrati pa v notranjosti ponuja preverjeno ergonomijo, kakovost in številne asistenčne sisteme. Ob že znanih paketih opreme bo na voljo še nekaj takšnih, ki bodo zaigrali na čustveno plat kupca, veliko manj težav pa bo z izbiro motorja.

Na začetku bo na voljo le litrski trivaljnik z močjo 95 ali 115 'konj', z manjšim zamikom pa bo na voljo še 1,6-litrski TDI s prav tako 95 'konji'. Proti koncu leta bo na voljo še 1,5-litrski bencinski TSI (150 'konj'), to pa je bolj ali manj vse. Štirikolesnega pogona ne bo, bo pa tako z bencinskim kot z dizelskim ob ročnem na voljo samodejni menjalnik. In še najpomembnejše – Volkswagen T-Cross je v Sloveniji na voljo že za 15.990 evrov.