Kupe E povozil CLK-ja

17. 2. 2009
Deli

Pri Daimlerjevih se obetajo drugačni časi. Na detroitskem avtomobilskem salonu so Nemci predstavili novi razred E, zdaj pa so tu že odlične fotografije skoraj povsem novega člana E-jeve družine. Pravzaprav kar dveh, kupeja in kabrioleta.

Dinamično oblikovani štirisedi kupe, ki bo imel v opremi tudi veliko panoramsko streho, bo prišel v prodajne salone še pred jesenskim prihodom kombijevskega T-ja. Slovenski kupci ga boste lahko vozili že maja.

Novi Mercedes-Benzov kupe je naslednik legendarnih kupejev serije E, W114 Coupeja, W123 Coupeja in W124 Coupeja. Njegov predhodnik je pravzaprav CLK, katerega prihodnost je zaradi prihoda novega kupeja E in kabrioleta neznana, a zaradi CLC-ja bolj kot ne obsojena na konec.

Novi kupe E bo dražji od manjšega, manj elegantnega in manj prestižnega CLK-ja. Kupe bo zdaj pravi Mercedes-Benz. Kot novi limuzinski E bo nosil nov Mercedes-Benzov obraz z dvojnimi prednjimi lučmi. Vohunske fotografije prikazujejo tri različice, dve kupejevski, od tega je bela elegantnejša, srebrna pa bolj športna.

Tretji E na fotografijah je novi kabriolet, pri katerem se jasno kaže razlika s CLK-jem: ta ima trdno pomično streho, novi kabriolet E pa bo z mehko prestižnejši. Kot v kupeju bo tudi v kabrioletu prostora za štiri potnike. Oba novinca nimata B-stebričkov, kar pri E-jih ni novost, je pa pri kupeju nova tretja stranska šipa. Notranjost je z mogočnejšim delom sredinske konzole nekoliko drugačna kot pri limuzini, ki jo od kupeja in kabrioleta razreda E loči tudi zadnja klop.

Tehnično novinca izhajata iz limuzinskega E-ja, a kot je mogoče sklepati iz vohunskih fotografij, je medosna razdalja nekoliko krajša, vsekakor pa je pričakovati večjo togost. Pod motornim pokrovom bodo kraljevali motorji V6 bencinskega in dizelskega žvenketa. AMG E 63 prihaja prihodnje leto.

Po tehničnih priboljških, ki olajšajo vožnjo, se bosta nova kupe in kabriolet zgledovala po limuzinskem E-ju, kar bo prineslo prebiranje prometnih znakov, aktivni radarski tempomat in prilagodljive luči.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"