Namesto Astre Cabrio zdaj Opel Cascada

19. 10. 2012
Deli

Oplova naslednja novost, potem ko bodo še letos predstavili Mokko, v začetku leta 2013 pa Adama, se bo imenovala Cascada.

Špansko ta beseda pomeni slap, Opel pa se po 'izletu' k Adamu spet vrača k imenom s črko A na koncu modelnega imena.

Cascada je večja od neposredne predhodnice, Astre Twin Top, njena zasnova pa je povsem drugačna. Cascada je precej večji avtomobil, dolg 4,697 metra (toliko kot Astra Sedan), in čeprav je kabriolet, omogoča dovolj prostora tudi potnikom na zadnjih sedežih.

Tudi streha je pri Cascadi drugačna, torej spet mehka. Cascada je tako klasičen kabriolet, kakršne je Opel ponujal pred dvajsetimi in več leti. So se pa temeljito lotili podrobnosti pod novo pločevino, trdnost karoserije se je pri Cascadi v primerjavi s prejšnjim modelom, Astro Twin Top, občutno izboljšala (torzijska 43 odstotkov, upogibna za 10 odstotkov).

Razen okrepljene karoserije je pri Cascadi v primerjavi z Astro, iz katere izhaja, spremenjena tudi prednja prema. Uporabili so konstrukcijo iz Insignie OPC, ki ima pri Oplu ime HiPerStrut. Novost je tudi zložljivost strehe, pod zadnji pokrov jo zložimo v 17 sekundah, postopek pa je mogoč vse do hitrosti 50 km/h.

Cascada bo na začetku, torej od prihodnje pozne pomladi, dobavljiva z dvema različnima motorjema, pri čemer bo 1,4-litrski turbobencinski motor na voljo v dveh izvedenkah (120 in 140 'konj'), najmočnejši pa bo povsem nov 1,6-litrski motor (SIDI Turbo Ecotec – 170 'konj').

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja