Razkrivamo: Škoda Kodiaq

9. 6. 2016 | Vir: Automedia
Deli

Škoda za prihodnje leto pripravlja svojega velikega terenca z imenom Kodiaq, ki ga bo predvidoma jeseni predstavila v Parizu.

Trenutno potekajo zaključni preskusi na javnih cestah, med katerimi inženirji opravljajo zadnje nastavitve in preskuse. Avtomobili, ki so jih ujeli fotografi, so bili sicer še precej zamaskirani, a je pod kamuflažo mogoče prepoznati znane oblike, kot je denimo maska hladilnika, kot jo poznamo iz drugih novih Škod, veliko oblikovnih značilnosti pa je napovedala že študija Vision S, po kateri se bo Škoda Kodiaq, kot je videti, precej zgledovala.

Motorji bodo seveda izhajali iz nabora Volkswagnovega koncerna. Povsem spodaj bi lahko bil 1,4-litrski turbobencinski motor TSI, bolj pomembna za model pa bosta 1,6- ali 2,0-litrska turbodizelska motorja z različnimi močmi. Na voljo bodo sprednji ali štirikolesni pogon, šeststopenjski ročni ali 7-stopenjski samodejni menjalnik, mogoče pa tudi štirikolesni hibridni pogon s kombinacijo 154-'konjskega' turbobencinskega štirivaljnika, 54-'konjskega' elektromotorja in šeststopenjskega menjalnika DSG na prednji in 114-'konjskega' elektromotorja na zadnji premi.

Še nekaj o imenu: navaja na medveda, ki prebiva na oddaljenem otoku ob južni obali Aljaske, zapis njegovega imena pa izhaja iz jezika domačinov z Aleutov, ki živijo tudi na otoku Kodiak. Tam si okrog 14.000 prebivalcev grob in neprijazen življenjski prostor deli z okrog 3.500 medvedi, ki jih v svojem imenujejo Taq uka'aq. Končnica "q" je v njihovem jeziku značilna za živali.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"