Shujšani Touareg

3. 7. 2009
Deli

Volkswagnov največji evropski SUV mora pri prodajnih številkah sicer poklekniti pred manjšim in zelo priljubljenim Tiguanom, a tudi za leta 2002 predstavljeni štirikolesno gnani model velja, da ga imajo kupci zelo radi.

Ker je bil predstavljen že pred sedmimi leti, pred dvema letoma pa prenovljen, je že skrajni čas, da se pojavi nova generacija. In je že tu, saj so jo fotografski vohuni že ujeli.

Mersko bo novinec podoben aktualni generaciji – nekaj centimetrov bo zrasel v dolžino in tako ponudil možnost dveh dodatnih sedežev – nova pa bosta predvsem sprednji in zadnji del. Nos bo z drugačno masko in lučmi povsem nov in z ožjo masko del nove oblikovne usmeritve, ki jo je Volkswagen začrtal tudi z novim Golfom. Drugačen bo tudi zadek, v celostni podobi pa bo novi Tuareg bolj športen kot vojaški.

Glavna novost, zaradi katere bo Volkswagnov Touareg porabil manj goriva in s tem izpustil v zrak manj CO2, je povezana s hujšanjem. Nova generacija naj bi shujšala za kar 300 kilogramov, kar bo izboljšalo tudi vodljivost. Ker je Touareg tesno povezan s Porschejevim Cayennom (tudi ta bo shujšal! ), pričakujte, da bo po SUV-u iz Stuttgarta povzel tudi hibridno tehniko.

Drugače bosta glavnino motorne izbire nosila optimizirana 3, 6-litrski V6 in 4, 2-litrski motor V8, med dizli pa bo verjetno najbolj priljubljen trilitrski dizel, ki so ga pred kratkim izboljšali že za aktualno generacijo – V6 spije za 10 odstotkov manj goriva. Novega Touarega, ki bo imel tudi krepko prenovljeno notranjost, pričakujemo na trgu prihodnje leto.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol