Odprt predor pod Gotthardom, najdaljši železniški predor na svetu

V Švici so 1. junija odrli novi dvocevni železniški predor pod prelazom Gotthard, ki se je z dolžino 57,5 kilometra uvrstil na prvo mesto na svetu, pred 53,9 kilometra dolgi predor Seikan, ki povezuje japonska otoka Honšu in Hokaido, in 50,5 kilometra dolgi predor pod rokavskim prelivom.

Odprt predor pod Gotthardom, najdaljši železniški predor na svetu (foto: Gottardo2016) Gottardo2016
3. 6. 2016

Predor, ki pod švicarskimi Alpami povezuje mesti Erstfeld in Bodio je del obveze iz referenduma, s katerim so švicarski državljani leta 1992 podprli zahtevo, da se tovorni promet z avtomobilskih cest v čim večji meri prestavi na železniške tire.

Predor se poleg največje dolžine na svetu lahko pohvali še z nekaj presežki, saj na svoji poti seže 2,3 kilometra pod vrhove gora in poteka skozi skalovje, ki zaradi trenja dosega temperature 46 stopinj Celzija. Predor so zgradili v okviru dogovorjenih rokov in proračuna, pot med Zürichom in Milanom pa je za dobro uro skrajšal na dve uri in štirideset minut. Ko bo začel decembra polno obratovati, bo skozenj po dveh tirih lahko dnevno potovalo do 260 tovornih in 65 potniških vlakov.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri