Opel napovedal vrnitev v dobičkonosne čase in novo Corso

10. 11. 2017 | Jure Šujica
Deli

Nemški proizvajalec Opel je napovedal načrt za prhodnost z nazivom PACE, s katerim bodo popravili finančno sliko podjetja ter izboljšali trajno konkurenčnost in rast. Napovedal je tudi novo generacijo Opel Corse. Pravijo, da bo nova Corsa na ceste zapeljala še pred letom 2020 in da bo imela tudi električni pogon.

Na včerajšnji tiskovni konferenci v Russelheimu je nemško podjetje predstavilo nov sklop idej, ki so jih predstavili pod skupnim imenom PACE! Cilj pobud, ki jih je predstavil Michael Lohscheller, izvršni direktor družbe Opel Automobile GmbH je vzdrževanje 2-odstotne rasti prihodkov v naslednjih letih, do leta 2026 pa naj bi se ta povečal na 6 odstotkov. Posledično naj bi se znižal tudi finančni prag dobička, to je vsota, pri kateri bodo beležili profit. Ta naj bi se spustil na mejo 800.000 prodanih vozil znamk Opel in Vauxhall, hkrati pa naj bi se do leta 2020 za 25 odstotkov v primerjavi z letošnjim letom povečala prodaja lahkih gospodarskih vozil.

Drugi korak, ki je bil napovedan za prihodnost je povečanje sodelovanja z novim lastnikom Opla, francoskim koncernom PSA. V razvoj novih tehnologij bo Opel tako naslednja tri leta vsako leto namenil 1,1 milijarde sredstev, ta znesek pa naj bi se do leta 2026 povečal na 1,7 milijarde. Skupaj naj bi sodelovali tudi pri zmanjševanju izpustov CO2 in elektrifikaciji modelne flote. Do leta 2020 naj bi Opel tako ponudil na trgu štiri nove električne avtomobile, med drugim naslednjo generacijo Corse, leta 2024 pa naj bi bil električni pogon na voljo v celotni modelni paleti.

Napovedani ukrepi tudi v dobrobit delavcev

Optimizacija in sodelovanje med znamkama pa ne bo potekalo le na področju električnih avtomobilov, pač pa pri celotni zasnovi in izdelavi novih modelov. Tako bodo pri Oplu/Vauxhallu v vseh tovarnah omogočili izdelavo avtomobilov, ki temeljijo na obeh platformah koncertna – CMP in EMP2 – poleg skupnih platform, pa bo Opel počasi prišel tudi k uporabi PSA-jevih motorjev in menjalnikov. Skupen razvoj bo sicer potekal v Russelheimu, ki bo postal glavni kompetenčni center za skupino PSA.

“PACE! bo sprostil naš celotni potencial. Ta načrt je bistven za naše podjetje, za zaščito naših zaposlenih tudi v težjih gospodarskih pogojih in za razvoj družbe Opel/Vauxhall v trajnostno, dobičkonosno, elektrificirano in globalno podjetje. Tako bo zagotovljena naša prihodnost, razvoj Groupe PSA pa bomo obogatili z nemško odličnostjo. Izvajanje načrta se je že začelo in vse ekipe so trdno odločene, da dosežejo cilje,” je na tiskovni konferenci dejal Oplov izvršni direktor Michael Lohscheller.

Jure Šujica

Foto: Opel

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja