Oplov sistem za upravljanje vozila brez uporabe nog

27. 7. 2017 | Jure Šujica
Deli

Novost je namenjena predvsem ljudem brez nog oziroma tistim, ki imajo težave z upravljanjem nog.

Opel znova dokazuje, da zna prisluhniti ljudem, ko gre za njihovo zdravje in z njim povezanimi težavami, ko gre za uporabo avtomobilov. Pred kratkim smo namreč že poročali o sistemih za klic v sili v primeru nesreč, kjer je Opel eden vodilnih na trgu s sistemom OnStar. Sedaj pa je Opel v novi Insignii predstavil sistem za opravljanje vozila izključno z rokami, ki ga po novem lahko v avto vgradijo že ob dobavi.

Sistemi za opravljanje vozil z rokami so sicer na trgu že stalnica, a večina teh sistemov je narejenih po naročilu pri podjetjih, specializiranih za take posege, posledično pa se ti sistemi, ki večinoma obsegajo le ročne kontrole za plin in zavoro, vgrajujejo v avtomobile, primarno narejene za ljudi brez posebnih potreb. Opel pa je sedaj kupcem ponudil možnost, da avto prilagodijo kar v tovarni, vanj pa vgradijo komponente, posebej prilagojene za posamezno vozilo.

Celoten sistem zgolj na eni 'palici'

Bistvena komponenta celotnega sistema je tako imenovana 'Multima Pro' kontrola ročica iz podjetja Petri+Lehr, s katero uporabnik nadzira hitrost vozila. Nanjo je nato nameščen 'Veigel commander' ali nadzorna palica, s katero voznik upravlja vse od radia do brisalcev, smernikov, luči ... Poleg tega je na volanskem obroču nameščena podobna 'bunka', kakršno lahko včasih vidimo v tovornjakih in kombijih, s katero voznik brez težav volan obrača le z eno roko.

Opel Veigel commander

Kljub temu pa avtomobil z zgoraj navedenimi predelavami ni namenjen izključno invalidnim osebam. V kolikor bi namreč avtomobil želel voziti voznik brez posebnih potreb, je nadzorno ročico v zgolj nekaj sekundah moč pospraviti, odstrani se 'gumb' na volanu ter pokrov prek pedalov za plin in zavoro, pa je avto pripravljen za običajno vožnjo.

Jure Šujica
foto: Opel