Nov Peugeotov dirkalnik na progi že čez en mesec

9. 10. 2017 | Jure Šujica
Deli

…a žal le v digitalni obliki, avto se bo namreč pojavil zgolj v računalniški igri.

Po modelu L500 R HYbrid Vision Gran Turismo, s katerim so maja lansko leto obeležili stoto zmago na dirki Indianapolis 500 je Peugeot za potrebe prihajajoče računalniške igre Gran Turismo Sport 'izdelal' PEUGEOT L 750 R HYbrid Vision Gran Turismo. Gre pravzaprav za evolucijo že omenjenega modela L500, pri čemer pa je novinec oblikovan še nekoliko bolj agresivno, bolj športno, opazen pa je tudi prirastek pod motornim pokrovom.

Ker gre za dirkalni avtomobil, je danes skoraj samoumevno, da je šasijo narejena iz ogljikovih vlaken, zaradi česar naj bi, tako obljubljajo pri Peugeotu, vozniku ponudila 'doslej neznane občutke'. Kot sicer že ime nakazuje, je dirkalnik opremljen z motorjem z notranjim izgorevanjem, kateremu 'družbo' pod pokrovom dela še elektromotor. Skupaj proizvedeta kar 750 'konjev' – 580 bencinski motor, ki se vrti vse do 10.000 obratov na minuto, dodatnih 170 pa zagotovi še elektromotor.

Do 100 v manj kot 2,5 sekundah

Moč se bo na kolesa prenašala preko 7-stopenjskega menjalnika, ki bo skupaj z motorjem postavljen neposredno na zadnjo os. Avtomobil bo opremljen tudi s sistemom za samodejno nastavitev višine podvozja, višja kot bo hitrost, bližje cesti bo avtomobil. Končne hitrosti pri Peugeotu niso navedli, znani pa so pospeški. 875 kilogramov težak dirkalnik naj bi bil do 100 kilometrov na uro sposoben pospešiti v vsega 2,4 sekundah.

Tako novega L 750 R HYbrid, kot tudi poznanega, nekoliko šibkejšega L500 R HYbrid bo prvič moč zapeljati po enem izmed 17. dirkališč 18. oktobra. Takrat je namreč napovedan uraden izid igre, ki bo vsaj sprva na voljo zgolj na konzoli Playstation 4.

Jure Šujica

Foto: Peugeot

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"