Po Srbiji kmalu s 150 kilometri na uro?

11. 11. 2019 | Jure Šujica
Deli
Po Srbiji kmalu s 150 kilometri na uro? (foto: Profimedia)
Profimedia

Višja hitrost bi bila tolerirana na odsekih, kjer omejitev trenutno znaša 130 kilometrov na uro.

Omejitve hitrosti na avtocestah po Evropi se precej razlikujejo od države do države, pri čemer pa v večini držav najvišja dovoljena hitrost znaša med 110 in 130 kilometri na uro. Seveda so tudi izjeme, kot je recimo Nemčija, kjer na posameznih odsekih znamenitega 'Autobahna' omejitev sploh ni. Aktivno pa o občutnem dvigu najvišje dovoljene hitrosti na avtocesti razmišljajo v Srbiji, kjer je na dan prišla ideja, da bi jo dvignili na 150 kilometrov na uro.

Idejo o dvigu najvišje dovoljene hitrosti je pred dnevi srbskemu ministrstvu za promet prvi predstavil Zoran Drobnjak, generalni direktor Javnega podjetja Putevi Srbije (JPPS), ki skrbi za upravljanje s srbskimi avtocestami. Ob tem sicer ni predlagal zakonskega dviga najvišje dovoljene hitrosti, ampak da bi po zgledu številnih držav EU tudi njihovi policisti pričeli tolerirati višje hitrosti, spoštovanje dosedanje omejitve pa preverjali šele v primeru prometnih nesreč.

V kolikor bi predlog Drobnjaka padel na plodna tla, bi lahko na odsekih srbskih avtocest, kjer je hitrost omejena na 130 kilometrov na uro, kmalu vozili s hitrostjo 150 kilometrov na uro; na odsekih, kjer trenutna omejitev znaša 100 kilometrov na uro, pa bi bila dovoljena hitrost vožnje 120 kilometrov na uro. Obstoječa omejitev hitrosti 80 kilometrov na uro bi ostala le še v avtocestnih predorih.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem