Počasi in previdno: Policija in AVP začenjata akcijo Hitrost 2019, v sredo maraton meritev

1. 4. 2019 | Jure Šujica
Deli
Počasi in previdno: Policija in AVP začenjata akcijo Hitrost 2019, v sredo maraton meritev (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Poostren nadzor prometa bo potekal od danes, 1. 4., pa vse do nedelje, 14. 4.

Poostren nadzor prometa seveda ni edini razlog, da na cesti vozimo v skladu s predpisi. To je namreč treba početi vsakič, ko se usedemo v avtomobil. A hitrost še naprej ostaja glavni razlog za smrtne žrtve na slovenskih cestah. Tako je bilo že v preteklih letih, nič drugače pa statistika ne kaže niti letos, saj je prevelika hitrost v prvih treh mesecih letošnjega leta terjala že devet življenj, kar je enako kot lani.

Statistika sicer kaže, da je lani neprilagojena hitrost terjala 37 življenj, kar je sicer devet manj kot leto dni pred tem, a hkrati več kot tretjino vseh žrtev – skupaj je lani v Sloveniji na cestah umrlo 91 ljudi. Neprimerna hitrost je bila sicer lani vzrok za 17,9 odstotka vseh prometnih nesreč. Pri tem so še posebej izpostavljeni mlajši vozniki in voznice, saj so ti povzročili največ nesreč, poleg tega pa so vozniki, stari med 18 in 34 let, lani povzročili kar 56 odstotkov vseh nesreč s smrtnim izidom.

Policija bo tako v prihodnjih dveh tednih po državi izvajala poostren nadzor hitrosti, pri čemer bodo akcija vrhunec doživela v sredo, 3. 4., ko bo potekal tako imenovani maraton nadzora hitrosti. Po koncu akcije Hitrost bodo seveda razkriti rezultati akcije, ki jim bodo dodani še rezultati meritev prek informacijskih panelov Vi vozite, ki so se že izkazali kot pozitivni ukrep zmanjševanja hitrosti brez represije.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel