Pogled v zmagovite čase

19. 6. 2013
Deli

Koprska izdelava motociklov je že kar oddaljena preteklost, za ljudi iz naših krajev pa se zdi tudi že kar običajno, da radi pozabljamo na uspešna poglavja naše zgodovine. Za vse, kar je je dogajalo s Tomosom, se že tako zdi.

Tomos je za potrebe jugoslovanskih kupce od zgodnji petdesetih leta prejšnjega stoletja izdeloval različne motocikle, najbolj množičen je bil seveda moped Colibri, katerega osnovo je tvoril Puchov moped. A knjiga pred nami se ukvarja s precej zanimivejšo vsebino. Janez Peter Grom je namreč pravkar izdal knjigo 'Tomos skozi zgodovino z 204 km na uro'. Avto se je loti delovanja Tomosovega dirkalnega moštva. To je leta 1956 začelo z motociklističnimi dirkami s stroji večjih prostornin, od leta 1959 pa se začne odvijati zgodba resnega tekmovanja v najmanjšem razredu motociklističnih dirk, s petdesetkubičnimi stroji.

Janez Peter Grom se je z raziskavo arhivskega materiala ukvarjal celo desetletje in ga nabral res veliko. Nastala je knjiga z več kot 400 fotografijami, tudi strani v knjigi je približno toliko.

Tomosovi izdelki za dirkače, kot so bili Janko Štefe, Adrijan Bernetič, Luigi Rinaudo, Angelo Orsenigo, Gilberto Parlotti ali Zdravko Matulja, so bili hitri in na visoki tehnološki ravni, tudi svetovni.

Avtor je pripravil dober vpogled v celotno delovanje dirkalne ekipe Tomos, za nakup knjige, ki jo lahko naročite na 'info@svamz.com' pa morate pripraviti 80 evrov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja