Polestar začel z gradnjo tovarne v kitajskem mestu Chengdu

20. 11. 2017 | Jure Šujica
Deli

V novi tovarni bo Polestar izdeloval svoj prvi avtomobil z imenom Polestar 1, v prihodnosti pa tudi oba prihajajoča modela.

Švedski podjetje Polestar, do pred pol leta poznano zgolj po svojih predelavah avtomobilov znamke Volvo, je po odcepitvi od matične tovarne hitro predstavilo svoj prvi hibridni avtomobil na osnovi modela Volvo S90. Ta se je zgodila le dober mesec dni nazaj, sedaj pa je podjetje napovedalo, da je pričelo z gradnjo tovarne, v kateri bodo model Polestar 1 tudi izdelovali.

Čeprav so z gradnjo začeli šele sedaj, pa planirajo, da bo objekt zgrajen v zgolj devetih mesecih do sredine leta 2018, ko je načrtovan začetek postavljanja robotov in proizvodne linije. Zasnovo tovarne so pri Polestarju zaupali priznanemu norveškemu arhitekturnemu biroju Snöhetta, ko bo končana pa naj bi bila tovarna najbolj tehnološko dovršen in okolju prijazen proizvodni obrat na Kitajskem in eden najboljših na svetu. Podjetje si ob tem nadeja tudi tako imenovan Zlati status po standardu LEED.

Znotraj centra tudi dirkalna steza

Poleg tovarne pa bo Polestarjev produkcijski center, kot se tovarna uradno imenuje vseboval tudi oddelek za uporabniške izkušnje, v katerem bosta vključena tudi kampus in lastna dirkalna steza. Na njej bodo lahko (potencialne) stranke pod nadzorom strokovnjakov v podjetju preizkušale avtomobile do skrajnosti, kakršnih v običajnem prometu ne morejo doseči.

Predsednik izvršnega odbora podjetja Polestar,Thomas Ingenlath, je ob položitvi temeljnega kamna izjavil: »Po uspešni splavitvi znamke Polestar v oktobru je začetek gradnje Polestarjevega produkcijskega centra naslednji korak pri uresničevanju načrtov v realnost. Gradimo produkcijski center, ki odseva našo znamko, obrat, ki bo moderen, progresiven, tehnološko dovršen in odgovoren do okolja. Produkcijski center bo utelešenje znamke Polestar.«

Jure Šujica

Foto: Polestar

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja