Policija pridržala vodjo Porschejevega oddelka za razvoj pogonskih sklopov

21. 4. 2018 | Jure Šujica
Deli

Pridržanje je sledilo v sredo začeti policijski preiskavi, v sklopu katere so policisti pod drobnogled vzeli dva sedanja in enega nekdanjega Porschejevega zaposlenega.

V sredo, 18. 4., je v Nemčiji odjeknila novice, da v prostorih stuttgartskega avtomobilskega proizvajalca Porsche znova potekajo preiskave v zvezi z afero o prekomernih izpustih in nezakoniti programski opremi dizelskih motorjev koncerna Volkswagen. V njej je sodelovalo 160 preiskovalcev, po prvih informacijah pa naj bi pod drobnogled vzeli dva izmed članov vodstva podjetja in nekdanjega zaposlenega pri Porscheju.

Nekaj dni po preiskavi zadeva končno postaja nekoliko bolj jasna, kažejo pa se tudi že prve posledice. Med osumljenimi za sodelovanje pri nečednem početju je tudi Michael Steiner, 48-letni vodja oddelka za raziskave in razvoj, ki naj bi bodisi vedel za nepravilnosti na področju razvoja dizelskih motorjev oziroma naj bi pri vsem skupaj celo aktivno sodeloval.

Porsche se je medtem na potezo preiskovalcev že ostro odzval in v uradni izjavi zanikal možnosti, da je v podjetju prišlo do nepravilnosti. »Porsche ne razvija dizelskih motorjev, niti programske opreme zanje. Preiskovalci so na drugi strani Porsche obtožili, da je vedel za uporabo in vgrajevanje nedovoljene programske opreme v motorje. Te obtožbe v podjetju zavračamo!« je bil jasen Porschejev generalni direktor Oliver Blume.