Policija ta teden izvaja poostren nadzor nad alkoholiziranimi vozniki

7. 11. 2017 | Jure Šujica
Deli

Nadzor bo potekal v sklopu akcije 'Slovenija piha 0,0', ki jo Policija izvaja v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve.

Od včeraj, 6. novembra pa vse do nedelje, 12. novembra bo na slovenskih cestah mogoče zaznati povečano število policijskih patrulj. Razlog za to je akcija 'Slovenija piha 0,0', s katero Policija želi zmanjšati delež voznikov, ki za volan sedejo s preveliko količino alkohola v krvi. Pri tej akciji, ki poteka že drugo leto zapored pa policisti ne bodo sami, družbo na terenu jim bodo delale različne nevladne organizacije, kot do Drogart, zavod Vozim in pa zavod Vrana pot.

Akcija sicer sovpada z bližajočim se Martinovim praznikom, ko po Sloveniji potekajo različne prireditve in praznovanja, s tem pa je tudi povečana verjetnost, da bodo vozniki za volan sedli s prekomerno količino alkohola v krvi. Najhujšim kršiteljem cesto-prometnih predpisov bodo ob tem na licu mesta odredili tudi hiter preizkus prisotnosti drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Alkohol razlog za vsako tretjo nesrečo s smrtnim izzidom

Nadzor pa ne bo potekal le na cestah, policisti bodo namreč izvajali poostren nadzor nad spoštovanjem določb 15. člena Zakona o omejevanju alkohola. V sklopu tega bodo preverjali, v katerih lokalih so vozniki, pri katerih je bo ugotovljena prevelika količina alkohola v krvi, ali pa bodo celo povzročili prometno nesrečo, pred tem uživali alkoholne pijače.

Alkohol na slovenskih cestah botruje vsaki deseti prometni nesreči. Lansko leto so vozniki, ki so vozili pod vplivom alkohola, povzročili 41 prometnih nesreč s smrtnim izidom in 1.009 prometnih nesreč, v katerih so udeleženci utrpeli različne telesne poškodbe. Najpogostejši povzročitelji nesreč pod vplivom alkohola so stari med 24 in 34 let, največ tovrstnih nesreč pa so zgodi med vikendom in v nočnih urah.

Da pa policisti ne bodo le kaznovali alkoholiziranih voznikov, pač pa nagrajevali, bodo tistim, ki jim bo preizkus alkoholiziranosti pokazal 0,0 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, podarili karto za koncert skupine Tabu v sodelovanju s Policijskim orkestrom. Ta bo potekal 28. novembra v Festivalni dvorani v Ljubljani.

Jure Šujica

Foto: Policija

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"