Policija ta teden s poostrenim nadzorom nad prehitre voznike

7. 8. 2018 | Jure Šujica
Deli
Policija ta teden s poostrenim nadzorom nad prehitre voznike (foto: Policija)
Policija

Med 6. in 12. julijem bo znova potekala tradicionalna akcija nadzora prehitrih voznikov Hitrost.

Včeraj se je na slovenskih cestah začela akcija poostrenega nadzora nad prehitrimi vozniki z naslovom Hitrost. Gre namreč za vseevropsko akcijo, ki jo koordinira združenje evropskih prometnih policij Tispol, katerega članica je tudi Slovenija, namen pa je zmanjšati število prehitrih voznikov na cestah. Hitrost je namreč (tudi v kombinaciji z drugimi dejavniki) glavni vzrok prometnih nesreč smrtnih žrtev na slovenskih cestah.

Slovenska policija ob začetku letošnje akcije Hitrost sicer ugotavlja, da je stanje v prvem polletju leta 2018 na področju žrtev na cestah boljše kot v enakem obdobju lani. Slovenske ceste so namreč od začetka januarja do konca junija 2017 zaradi neprilagojene hitrosti terjale 34 življenj, kar je 45 odstotkov vseh žrtev. Letos se je ta številka znižala na 20 žrtev, ki predstavljajo 39 odstotkov vseh umrlih na naših cestah letos. Polovico teh so terjale regionalne ceste.

Na policiji ob tem opozarjajo, da so prav poletni meseci tisti, ko je prometnih nesreč zaradi prevelike hitrosti na cestah največ. Ceste so namreč suhe in povečini čiste, vidljivost je dobra, zaradi česar številni vozniki dobijo lažen občutek varnosti, kar pa je še posebej med vikendi, ko je promet na cestah zaradi počitnic gostejši, še toliko bolj nevarno. Prav na to bodo opozarjali tudi policisti in s tem poskušali vplivati na voznike, da bodo vozili bolj previdno, defenzivno in posledično bolj varno.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"