Policijska akcija uvod v zaostrovanje prometne zakonodaje

3. 6. 2019 | Jure Šujica
Deli
Policijska akcija uvod v zaostrovanje prometne zakonodaje (foto: 3DIM)
3DIM

Z današnjim dnem policisti začenjajo akcijo poostrenega nadzora prekomerne uporabe alkohola in psihoaktivnih snovi v krvi voznikov avtomobilov in drugih udeležencev v prometu. Ukrepi, ki jih napovedujejo na pristojnem ministrstvu, pa so na drugi strani zastavljeni še nekoliko širše.

Z današnjim dnem se je na slovenskih cestah začela nova policijska akcija z naslovom Alkohol in droge, v sklopu katere bodo, kakor narekuje že njeno ime, policisti preverjali uporabo alkohola in prepovedanih psihoaktivnih snovi med vozniki. Gre pravzaprav za vseevropsko akcijo, nad katero bdi vseevropska zveza prometnih policij Tispol, trajala pa bo teden dni, vključno torej z nedeljo, 9. junija.

Alkohol ob neprilagojeni hitrosti predstavlja največji dejavnik tveganja oziroma razlog za prometne nesreče z najhujšimi posledicami, saj je glavni krivec za vsako tretjo smrtno žrtev na naših cestah. Akcija bo na eni strani namenjena ozaveščanju udeležencev v prometu pred nevarnostmi, ki jih predstavlja uživanje alkohola za volanom (in seveda, še preden se usedemo na vozniški sedež), na drugi pa nadzoru porabe alkohola. Tako bodo poostreno preverjali prisotnost alkohola pri najhujših prekrškarjih, nadzirali pa bodo tudi organizatorje prireditev, spoštovanje Zakona o omejevanju porabe alkohola in gostinske lokale, v katerih bodo prekrškarji pregloboko pogledali v kozarec.

Danes je o varnosti na naših cestah pred začetkom akcije spregovorila tudi ministrica za infrastrukturo, mag. Alenka Bratušek, ki je ob tem pripomnila, da se je varnost na slovenskih cestah v prvi polovici leta 2019 in po dveh rekordnih letih znova nekoliko poslabšala.

»S promocijskimi akcijami po vsej Sloveniji ste dosegli pomembne premike v miselnosti ljudi. O tem veliko povedo dejanja mladih, ki se ob odhodih na zabave dogovorijo, kdo bo dežurni voznik oziroma voznica, in ta potem tudi ne popije niti kapljice. To je pravilen pristop in daje upanje, da bo hudih nesreč zaradi opitosti manj tudi v prihodnosti. Ne smemo pa pri ukrepih za varnost prometa popustiti; zgledno ravnanje se še posebej pričakuje od državnih funkcionarjev, ki delujemo na področju prometa in prometne varnosti,« je dejala Bratuškova, ob tem pa dodala, da je »vsaj tako pomembno za varnost v prometu, da se vsi zavedamo naše lastne odgovornosti in tudi odgovorno ravnamo. Tudi po najslabših cestah se namreč lahko peljemo varno in po najboljših cestah nevarno.«

Hitreje in bolj odločno proti najhujšim prekrškarjem

Ukrepi, ki jih pripravlja ministrstvo, se sicer (čeprav je bilo zadnje čase precej govora o zmanjševanju najvišje dovoljene meje alkohola v krvi) ne navezujejo na porabo alkohola, temveč predvsem na dvigovanje standardov v avtošolah, večji nadzor nad kolesi z motorjem, večjo učinkovitost pri preganjanju prekrškarjev (predvsem prehitrih voznikov, ki jih je med prekrškom 'ujel' stacionarni radar) in bolj učinkovito odstranjevanje nevarnih voznikov iz prometa. Večjo pozornost bodo namenili tudi uporabi mobilnih telefonov med vožnjo. Tudi pri Policiji se namreč zavedajo rastoče težave uporabe mobilnih telefonov za potrebe fotografiranja in snemanja dogajanja na cesti.

»Policisti ob rednem delu izvajajo nadzor tudi nad nedovoljeno uporabo mobilnega telefona. Uporaba v času, ko voznik vozi mimo kraja prometne nesreče, je problematična tako z vidika varnosti kot tudi zaradi tega, ker zaradi počasne in neosredotočene vožnje nastajajo dodatni zastoji na cesti. Zato smo kritični do takega početja in pozivamo voznike, naj tega ne počno,« so nam pred dnevi sporočili z generalne policijske postaje.