Policisti ta teden na cestah s poostrenim nadzorom hitrosti

12. 8. 2019 | Jure Šujica
Deli
Policisti ta teden na cestah s poostrenim nadzorom hitrosti (foto: Policija)
Policija

Akcija poostrenega nadzora hitrosti bo potekala vse do nedelje.

Od danes pa vse do konca tedna, do nedelje, 18. avgusta bodo slovenske ceste znova pod nekoliko večjim nadzorom policije. Tako kot v mesecu aprilu bodo namreč vozniki na slovenskih cestah tudi ta mesec deležni poostrenega nadzora hitrosti. Le ta je namreč še vedno glavni vzrok za prometne nesreče s smrtnim izidom, pri čemer je varnost na slovenskih cestah v dosedanjih sedmih  mesecih letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani precej nazadovala.

V celotnem lanskem letu je namreč prevelika hitrost terjala 37 življenj, kar predstavlja 41 odstotkov vseh smrtnih žrtev. Na drugi je zgolj od januarja pa vse do konca julija na naših cestah zaradi prevelike hitrosti življenje izgubilo 31 ljudi, kar je le šest manj kot v celotnem lanskem letu. Hkrati je to skoraj slaba polovica oziroma 47 odstotkov smrtnih žrtev na naših cestah. Največ, 14 ljudi je sicer umrlo na regionalnih cestah.

Lani 1,2 milijona prekoračitev

Poletje je sicer tudi čas, ko je prometnih nesreč na cestah največ. Na eni strani je razlog za to predvsem večja količina motociklistov, na drugi pa tudi lažen občutek varnosti, ki ga daje sončno vreme in posledično suha vozna podlaga, zaradi katere so vozniki vseh vrst vozil nekoliko bolj sproščeni hkrati pa tudi manj previdni.

Sicer pa tudi tokratna akcija ni omejena zgolj na Slovenijo, pač na celotno Evropsko Unijo, gre namreč za akcijo zveze evropskih policij Tispol. V sklopu omenjene akcije, ki je bila tako kot letos tudi lani izvedena v dveh delih so v letu 2018 širom EU zabeležili kar 1,2 milijona prekrškov, povezanih z neprilagojeno hitrostjo. Volker Orben, predsednik Tispola ob tem opozarja, da prekoračitev hitrosti nikakor ni zanemarljiv prekršek, saj prav prekomerna hitrost občutno povečuje možnosti za nastanek nesreče, ob tem pa drastično povečuje verjetnost nastanka hujših telesnih poškodb.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja