Porsche 911 znova dobiva ročni menjalnik! To pa še ni vse ...

1. 11. 2019 | Jure Šujica
Deli

Novost bo sicer omejena zgolj na različici 911 Carrera 4 in Carrera 4S.

Čas avtomobilskih puristov, ljubiteljev Porschejev ali preprosto voznikov, ki ne želijo zamenjati ročnega menjalnika s samodejnim, je znova tu. Po tem ko so tudi v nemškem avtomobilskem podjetju podlegli evforiji samodejnih menjalnikov, so namreč naredili korak nazaj (ali bolje rečeno vstran) in napovedali, da bodo s prihodnjim letom novo, še vedno precej svežo generacijo legendarnega modela 911 znova opremili z ročnim menjalnikom tudi v bolj standardnih izvedbah – še vedno je namreč dosegljiv v izvedbi GT3 prejšnje generacije.

'Novost' bo Porsche s prihodnjim letom ponudil v dveh izvedbah, 911 Carrera S in 911 Carrera 4S. Vozniki obeh izvedb bodo tako brez doplačila deležni sedemstopenjskega ročnega menjalnika, kakršnega je Porsche sicer ponudil že v prejšnji generaciji omenjenega modela. A dobrih novic ob tem še zdaleč ni konec. Če se morda zdi poteza izenačitve cen obeh menjalnikov nekoliko nepravična, bodo na drugi strani nagrajeni kupci, ki bi si v svojih avtomobilih želeli paket Sport Chrono. Ta sistem, za katerega je sicer na nekaterih trgih potrebno odšteti več kot 2.000 evrov, med drugim zajema sistem za samodejno uravnavanje prestav, spremenjene nosilce motorja in spremenjeno elektroniko za nadzor stabilnosti vozila.

A če je Porsche omenjeno novost namenil izvedbama S in 4S, pa, kot vse kaže, tega ne bo storil pri izvedbah 911 Carrera in Carrera 4. Hkrati v Stuttgartu opozarjajo, da bo ročni menjalnik prinesel za vsaj pol sekunde slabši čas v pospeševanju do 100 kilometrov na uro, malenkost nižja pa bo tudi najvišja hitrost. A voznikom, ki si želijo ročnega menjalnika bolj kot najboljših zmogljivosti, je za to verjetno le malo mar.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"