Porsche (vendarle) še ne bo v celoti ukinil proizvodnje dizelsko gnanih avtomobilov

27. 2. 2018 | Jure Šujica
Deli

Sprva je kazalo, da bodo dizle obdržali le v modelu Cayenne, a kot kaže, bodo na voljo tudi v prenovljenem Macanu.

Pred dnevi je v javnost prišla novica, da naj bi nemški avtomobilski proizvajalec Porsche v kratkem v celoti opustil proizvodnjo avtomobilov z dizelskimi motorji. Novica je sledila trendom, ki kažejo na manjše zanimanja javnosti za nakup avtomobilov z dizelskimi motorji, poleg tega pa je bil Porsche zaradi uporabe Audijevih dizlov posredno v preteklosti vpleten v afero Dieselgate. A kot kaže, se je nemško podjetje prenaglilo.

Le nekaj dni po objavi informacije je Porsche v uradni izjavi zapisal, da trenutno resda ne ponujajo avtomobilov z dizelskimi motorji, a naj bi v prihodnosti v svojo ponudbo vendarle vrnili model Cayenne z dizelskim motorjem. Natančen datum vrnitve sicer še ni določen, saj naj bi počakali, da se prah okrog afere z dizelskimi motorji poleže. Podjetje namreč meni, da ni mogoče, da bi ob trenutnih cenah fosilnih goriv vsi kupci Porschejev sedanje dizle zamenjali za bencinsko gnane različice.

Dizli se vračajo v proizvodnjo, a so jim šteti dnevi

Žogico zdaj umirja Detlev von Platen, vodja prodaje pri Porscheju, ki je v izjavi za spletni portal Automotive News dejal, da bo dizelsko gnani Cayenne na ceste zapeljal še letos, najverjetneje pa mu bo po napovedani prenovi sledil dizelski Macan. Oba avtomobila bosta namenjena predvsem kupcem, ki bodo želeli avtomobil z veliko navora in zadostnim dosegom.

O dizelski različici Panamere medtem ne govorijo. Če upoštevamo podatek, da med kupci omenjene limuzine največje zanimanje vlada za hibridno različico vozila, je pričakovati vrnitev dizelskih motorjev tudi v ta model brez pretiranega smisla. Dizli bodo tako ostali rezervirani zgolj za oba športna terenca in glede na to, da Porsche napoveduje električno različico modela Macan, so jim tudi v tem razredu počasi šteti dnevi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja