Porsche ustavil prodajo avtomobilov v Evropi

3. 6. 2018
Deli

To velja za vse modele in tudi za Slovenijo. Razlog za ustavitev prodaje v državah Evropske unije so slabi izidi na zadnjih testih izpušnih plinov po novih merilih WLTP in RDE.

Oba cikla za merjenje izpušnih plinov veljata od septembra lani in se dopolnjujeta, saj je WLTP bolj laboratorijske narave, RDE (Real Driving Emissions Test) pa poteka predvsem v realnih okoliščinah na cestah. Oba preizkusa sta zelo zahtevna tudi za avtomobile z bencinskimi motorji, saj ju bodo v prihodnje praviloma opravili predvsem avtomobili z vgrajenimi filtri delcev.

Porsche je očitno presegel vrednosti, ki jih zahtevata oba testa, in se je odločil za popolno revizijo svojih modelov za prodajo v Evropi. Od petka naprej zato – tudi v Sloveniji – zainteresirane kupce najprej pričaka obvestilo, da zaradi revizije do nadaljnjega ne bodo mogli kupiti želenega avtomobila, ki pa si ga lahko vseeno ogledajo. Kot poroča Frankfurter Allgemeine Zeitung, bi ustavitev prodaje za Cayenne in Panamero lahko veljala vsaj do marca 2019, za Porsche 911 pa bo ustavitev prodaje veljala vsaj do jeseni.  

Spomnimo tudi, da je bil Porsche aprila pod drobnogledom nemških raziskovalcev zaradi neustreznih izpuhov dizelskih motorjev, kar je privedlo tudi do pridržanja vodje Porschejevega oddelka za razvoj pogonskih sklopov Michaela Steinerja. Porsche je takrat sicer zanikal možnost nepravilnosti, a očitno so se v podjetju kljub temu odločili za odločne ukrepe, s katerimi si bodo popravili načeti ugled.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja